Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.08.2011

André Masson

André-Aimé-René Masson (4 ianuarie 1896 – 28 octombrie 1987) a fost un artist francez, care s-a născut la Balagny-sur-Thérain, lângă Senlis în Picardia, însă a crescut în Belgia. A studiat artele la Bruxel şi Paris şi a luptat pe frontul francez în Primul război mondial când a şi fost grav rănit.


Primele opere ale lui Masson lăsau să se înţeleagă interesul său faţă de cubism. Mai târziu a fost asociat cu suprarealismul şi a fost unul dintre cei mai entuziaşti ucenici ai desenului automatic, realizând multe lucrări automate în stilou şi cerneală. Masson se forţa adesea să lucreze în condiţii stricte, de exemplu, după perioade lungi de nesomn şi fără mâncare, sau sub influenţa drogurilor. Artistul considera că lucrând într-o stare semiconştientă arta sa va fi eliberată de controlul raţiunii şi astfel se va apropia mai mult de creaţiile subconştientului.

Începând din anul 1926 a experimentat în pictură aruncând nisip şi lipici pe pânză şi realizând picturi în ulei care aveau la bază formele care luau naştere. La sfârşitul anilor ‘20, a descoperit automatismul oarecum restrictiv şi a părăsit mişcarea suprarealistă şi s-a întors în schimb către un stil mai structurat, producând adesea lucrări cu o temă violentă sau erotică şi realizând un număr de picturi ca reacţie la Războiul civil spaniol (s-a asociat încă o dată suprarealiştii la sfârşitul anilor ‘30).

În 1936 André Masson a desenat coperta primului număr al revistei lui Georges Bataille, Acéphale, şi a participat la toate numerele care au fost publicate până în 1939.

În timpul ocupaţiei germane din Franţa celui de-al Doilea Război Mondial, lucrările sale au fost catalogate de nazişti ca fiind degenerate. Cu ajutorul lui Varian Fry din Marseille, Masson a scăpat de regimul nazist fugind cu un vas spre insula franceză Martinica, iar de acolo s-a îndreptat către Statele Unite ale Americii. Sosind la New York, autorităţile vamale care au verificat bagajul lui Masson au găsit o ascunzătoare cu desenele sale erotice. Denunţându-le drept pornografice, le-au sfâşiat sub ochii artistului.

A locuit în New Preston, statul Connecticut, lucrările sale având o influenţă marcantă asupra expresioniştilor abstracţi americani. După război, s-a întors în Franţa şi s-a stabilit la Aix-en-Provence unde a pictat numeroase peisaje.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com