Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.12.2008

Florian Doru Crihană

Florian Doru Crihană este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti români, dar şi pictor, creaţiile sale fiind foarte apreciate în ţară şi peste hotare.

“O cafea fierbinte” de Florian Doru Crihană


Florian Doru Crihană s-a născut la Galaţi în 1958. Este absolvent al Facultăţii de Mecanică - Nave Galaţi, promoţia 1984. A susţinut stagiul ca inginer în Şantierul Naval Galaţi şi apoi a activat la ICEPRONAV Galaţi, unde a studiat design-ul în colectivul de arhitecţi şi graficieni condus de arhitectul Dan Ujeucă.

Din 1990 s-a dedicat caricaturii şi picturii. În acel an, l-a cunoscut pe Dieter Burkamp, ziarist, colecţionar de caricatură şi organizator de expoziţii. Acesta îi organizează expoziţii şi îi plasează lucrările în evenimente expoziţionale. Astfel, expune în Germania pictură suprarealistă cu teme satirice şi umoristice, alături de nume celebre ale artei universale, precum Pablo Picasso, Salvador Dali, Gustave Dore, William Hogarth, Wilhelm Martin Busch, Charles Antoine Coypel, A. Paul Weber, Walter Hanel, în cadrul expoziţiei “Paşii lui Don Quijote” la Muzeul de artă modernă din Goslar în 2003 şi la Muzeul Castel din Bad Pyrmont în 2005.

În 1991 a făcut parte din marea expoziţie “Karikatur - Europaische Kunstler der Gegenwart”, unde a expus alături de Andre Francois, Loriot, Ronald Searle, Ralf Steadman, A. Paul Weber, Sempe, Roland Topor, Adolf Born şi alţii la Wilhelm-Busch-Museum Hannover.

Florian Doru Crihană a câştigat peste 70 de premii internaţionale, printre care Premiile 1 la Praga, Hannover, Zagreb, Santa Cruz de Tenerife, Novi Sad, Legnica de trei ori, Gabrovo, Boechout, Praga, Belgrad. A susţinut expoziţii personale la Muzeul Caricaturii din Varşovia şi la Casa Umorului şi Satirei din Gabrovo în 2004. În 2006 a avut lucrări expuse la Muzeul Societăţii Ilustratorilor din New York, iar în 2008 în expoziţia anului la Muzeul Caricaturii din Basel, Elveţia.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Umor, Artisti, Caricatura
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

  1. salve maestro,ma bucur sincer ca efortul tau da rezultate excelente,felicitari.anul ata am inceput sa trimit din nou,poaye ma vezi la satyricon,stiu ca ai expozitie acolo,succes.o imbratisare sincera,salutari sotiei,un beso de españa,robert

    Comentariu de roberto | 5.02.2011

  2. Salve Robert!
    ma bucur sa aflu de tine. Succes in Spania!Poti sa-mi scrii pe FDCRIHANA@YAHOO.COM
    Florin

    Comentariu de florian doru crihana | 5.02.2011

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com