Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.09.2013

Un ceas pentru artă cu războinici şi poeţi, actori şi femei frumoase

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul joi, 19 septembrie 2013, de la ora 17:00, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia de gravură japoneză “Imagini ale lumii trecătoare: Războinici şi poeţi, actori şi femei frumoase. Gravuri de Utagawa Kuniyoshi“. Prezentarea este susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei, specialist în arta extrem orientală.

Participarea se face numai pe bază de programare prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (4 lei întreg, 2 lei redus), fără taxa de ghidaj obişnuită.

Expoziţia prezintă o selecţie de cincizeci şi nouă de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai puternicei şcoli Utagawa, care a dominat cea mai productivă etapă a gravurii policrome japoneze.

Gravurile, majoritatea expuse în premieră, ilustrează câteva dintre temele majore ale lui Kuniyoshi. Ele oferă o imagine de ansamblu, cuprinzătoare, dar nu exhaustivă, asupra operei acestui artist extrem de talentat şi imaginativ, maestru absolut al gravurii reprezentând războinici şi eroi.

După un început de carieră mai dificil, Kuniyoshi se impune cu prima sa serie importantă, publicată între anii 1827-1830, inspirată de personajele unui cunoscut roman medieval chinez, Suikoden. În anii următori, neobosita sa inventivitate artistică s-a exprimat într-un evantai tematic amplu, din care nu lipsesc reprezentările cu femei frumoase şi actori în scene de teatru kabuki, foarte preţuite de public.

Reuşitele sale artistice cele mai spectaculoase au rămas planşele şi tripticele cu scene războinice, numite musha-e. Kuniyoshi a transpus în gravuri faimoasa poveste a celor patruzeci şi şapte de rōnini, bazată pe un fapt real, devenită subiect literar şi artistic de relevanţă naţională, sub numele de Chūshingura (Tezaurul vasalilor fideli).

Reformele impuse după 1842 de oficialităţile shogunale au impus restricţii privind comercializarea planşelor cu actori şi curtezane. În consecinţă, va cunoaşte un mare avânt compoziţia al cărei subiect este exprimat prin variate metafore vizuale, care permit artiştilor să ilustreze motive preferate de public în reprezentări acceptate de cenzura epocii. Profund imaginativ, Kuniyoshi s-a inspirat cu multă fantezie din vechi antologii de poezie sau alte texte literare esenţiale pentru universul cultural nipon, precum romanul prinţului Genji.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com