Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.04.2014

Tur multisenzorial în Galeria de Artă Europeană

Muzeul Naţional de Artă al României organizează miercuri, 30 aprilie 2014, în Galeria de Artă Europeană, evenimentul de lansare a produselor multimedia destinate persoanelor cu dizabilităţi de vedere, de auz şi de vorbire, realizate în cadrul proiectului ARTtouch.

proiect-arttouch.JPG

În cadrul proiectului au fost realizate aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă” ce oferă publicului cu nevoi speciale experienţa unei explorări multisenzoriale a Galeriei de Artă Europeană. În plus, împreună cu beneficiarii au fost concepute tururi ghidate şi ateliere speciale pentru aceste categorii de public.

Produsele multimedia realizate pornind de la câteva dintre capodoperele Galeriei de Artă Europeană - „Buchet cu flori” de Jan Brueghel cel Bătrân, „Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant” de Guercino şi „Poartă (Saint-Tropez)” de Paul Signac - au rolul de a aduce în atenţia tinerilor, prin mijloace moderne şi atractive, poveştile de dincolo de imagine şi de a facilita procesul de înţelegere a artei.

Capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân - „Buchet cu flori” - se află la baza unei aplicaţii de realitate augmentată ce propune o nouă modalitate de a percepe pictura şi oferă informaţii utile despre istoria, stilul de viaţă şi credinţele oamenilor din secolul al XVII-lea. Aplicaţia prezintă buchetul de flori în 3D, detalii despre istoricul „dinastiei Breughel” şi propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe AppStore şi Google Play.

De asemenea, maeştrii parfumieri de la Expressions Parfumées din Grasse au creat un parfum inspirat de acest tablou, care face parte din „biblioteca olfactivă” special creată pentru turul multisenzorial.

Lucrările „Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant” de Guercino şi „Poartă (Saint-Tropez)” de Paul Signac beneficiază de aplicaţii multimedia accesibile pe două touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, care oferă informaţii despre elementele compoziţiei - planuri, personaje, sursa de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac).

Valoarea totală a proiectului ARTtouch a fost de 288.967 RON, din care Fundaţia Orange a contribuit cu 216.768 RON. Pentru Muzeul Naţional de Artă al României, acest proiect reprezintă o modalitate de a se apropia de un public al cărui acces la produse culturale de calitate este deseori extrem de limitat. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele (copii şi adulţi) cu deficienţe de vedere, auz şi vorbire, ca şi familiile şi educatorii acestora, pentru care materialele ajutătoare şi o abordare creativă, interdisciplinară sunt esenţiale.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com