Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.12.2008

TOP G8

Joi, 4 decembrie 2008, ora 19:00, la Galeria Mora din Bucureşti (Str. Grigore Mora nr.39, la mansardă) are loc vernisajul expoziţiei de fotografie “TOP G8″, semnată Alexandra Turc. Expoziţia rămâne deschisă până pe 10 ianuarie 2009.

Expoziţia Alexandrei Turc se construieşte prin alăturări de cadre şi
gesturi, de mimici şi situaţii, de forme şi compoziţii. Conţinând 2 serii distincte, “TOP G8″ nu este fotografia surprinsă prin poziţionarea aparatului, ci prin concentrarea privirii.

Celor 8 „mari ai lumii”, Alexandra Turc le alătura „oameni
obişnuiti”, în contexte, poziţii şi situaţii similare, ca într-un dans al
gestului, formei, culorii, în care privilegiaţii îşi pierd privilegiile,
cazând într-un derizoriu firesc, ludic, prea omenesc.

Realitatea imaginii se luptă cu imaginaţia gândului, rezultatul fiind
zâmbetul.

Alexandra Turc spune: „Preşedintele în vacanţă pe litoral, preşedintele la inaugurarea unei noi centrale nucleare, prim-ministrul după şedinţa de guvern în care s-a discutat creşterea preţului la benzină, prim-ministrul în vizita oficială de ieri în Egipt, întâmpinat de omologul său, preşedintele în timpul discursului de Anul Nou. Sunt deodată portrete oficiale, poze nereuşite în care au clipit, fotografii de album de familie, poze de pe prima pagină a ziarelor de scandal, imagini surprinse de paparazzi, la fel de bine ca imagini din campanii prezidenţiale, fotografii din telefonul mobil al unui reporter şi tot aşa.
Fotografiile de presă sunt nişte bancnote – trecute prin atâtea mâini şi atâtea pupile. Nu avem pixelii 100% pentru fiecare centimetru pătrat de preşedinte sau de prim-ministru – sunt îndeajuns de mulţi pixeli încât să-i recunoaştem, să ne aducem aminte că i-am văzut la televizor, şi îndeajuns de puţini încât să ştim că nu o să-i vedem în realitate pe niciunul dintre ei. Şi atunci, dacă ei nu există de-adevăratelea? Totul ar putea foarte bine să fie manipulare digitală.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com