Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.04.2010

Se poate simţi aroma unei amintiri într-o fotografie?

Românii sunt atât de conectaţi cu simţurile lor încât îşi pot aminti aroma asociată unei scene sau unui loc doar privind fotografiile acestora. Acest lucru este dezvăluit de cercetarea lansată de Nikon. Studiul, realizat în 23 de ţări, a dezvăluit că aproape 80% dintre români îşi pot aminti parfumul asociat unei fotografii, în timp ce 68% declară că ar realiza fotografia unui subiect numai pe baza felului în care acesta miroase.

Dintre toate ţările participante în sondaj, spaniolii sunt cei care îşi amintesc cel mai uşor parfumul asociat unei imagini sau fotografii, în vreme ce britanicii îşi amintesc cel mai greu. De asemenea, rezultatele indică faptul că româncele acordă mai multă atenţie decât bărbaţii parfumului zonei înconjurătoare atunci când realizează o fotografie, 71% declarând că ar fotografia ceva care miroase frumos, de exemplu o grădină de trandafiri.

Vorbind despre cercetare, Dr Rachel Herz, expert mondial în psihologia mirosului şi profesor la Universitatea Brown, declară: “Această cercetare indică cât de puternică este legătura dintre amintirile noastre şi simţul mirosului. În timp ce o fotografie ne aminteşte vizual de un anumit moment în timp, dacă este asociată unui parfum va evoca cu atât mai mult amintiri emoţionale şi evocatoare mai mult decât orice alt declanşator al amintirilor.”

Rugaţi să acorde note unei liste de parfumuri care ar declanşa cel mai probabil amintiri, 72% dintre români au menţionat mirosul asociat Crăciunului de vin fiert şi brad ca fiind prima dintre amintirile parfumate, iar mirosul de iarbă proaspăt tăiată şi de lemn ars aflându-se pe locurile doi şi trei.

Top 5 amintiri parfumate ale românilor:
1. Vin fiert şi brad, vacanţele la schi sau Crăciunul
2. Iarbă proaspăt tăiată, zilele de sport la şcoală şi verile copilăriei
3. Lemn arzând la focuri de tabăra, vacanţele cu cortul
4. Vată de zahăr bâlci/carnaval
5. Crema pentru protecţie solară, vacanţele la plajă şi verile

Referindu-se la rezultate, Dr. Herz declară: “Timp de mulţi ani, oamenii de ştiinţă au realizat cercetări privind legatura dintre simţuri şi abilitatea de a ne aduce aminte. Cercetarea mea indică faptul că simţul mirosului în special are o legătură unică, directă şi intimă cu zona creierului care controlează memoria emoţională. Nu este surprinzător că atât de mulţi oameni au ales iarbă proaspăt tăiată pe primul loc între amintirile parfumate, deoarece aceste arome sunt puternic asociate cu copilăria perioadă în care se formează primele amintiri parfumate. Pentru mulţi dintre noi, orice arome asociate copilăriei cum ar fi mirosul verilor fierbinţi la locul de joacă au puterea de a declanşa amintiri emoţionale care ne transpun înapoi în tinereţe.”

La acest studiu au luat parte 11.500 de persoane din 23 de ţări, cercetarea fiind realizată pentru a marca lansarea unei noi game de aparate foto compacte Nikon COOLPIX: S8000, S4000, P100, L110, L21 Şi L22.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Fotografie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com