Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.09.2008

Şcoala de la Roma

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti prezintă luni, 15 septembrie 2008, ora 18:30, vernisajul expoziţiei “Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale”, care are loc în Rotonda Sălii Auditorium.

“Piazza del Popolo” de Mario Mafai


Expoziţia oferă vizitatorilor o incursiune în viaţa culturală a Romei dintre cele două războaie mondiale. Curatorul expoziţiei, Francesca Romana Morelli, a selecţionat 43 de opere (picturi, desene şi câteva sculpturi în bronz), majoritatea păstrate la Roma, în colecţii private sau publice. Alături de lucrările de artă sunt expuse şi o serie de documente sugestive ce ajută la definirea imaginii Romei din perioda interbelică.

Organizatorii au conceput o expoziţie antologică, o prezentare a celor mai mari artişti din Roma, realizată pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumãtate a secolului XX: chipul artistului între autoportrete şi portrete, imaginea vizionară a oraşului şi corpul, cu aspectul său fizic şi cu metaforele sale.

“Foro Romano” de Francesco Trombadori

Prin sintagma „Şcoala de la Roma” se desemneazã un vast grup de artişti şi intelectuali activi în Roma interbelică, având în comun situarea geografică şi preocupările artistice. În afară de aceasta, „Şcoala de la Roma” a reprezentat o stimulatoare mişcare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeţi, gravori, critici de artă şi dramaturgi. Dintre aceştia sunt prezenţi în expunere artişti precum Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello, Ercole Drei. Artiştii şi operele prezentate publicului din România marcheazã în Italia trecerea de la clasicism la modernism.

Expoziţia a fost itinerată la Galeria Naţională de Artă de la Tirana în perioada 9 aprilie - 10 mai 2008, la Institutul Italian de Cultură de la Belgrad între 17 mai - 17 iunie 2008 şi la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Rijeka între 1 iulie - 20 august 2008.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 17 septembrie – 15 octombrie 2008. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 11:00–19:00, până la sfârşitul lunii septembrie, şi între orele 10:00–18:00, de la 1 octombrie). Intrarea este gratuită în prima miercuri din lună.

“Trezirea” de Ercole Drei
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com