Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.04.2014

Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, instituţie aflată sub tutela Consiliului Judeţean Sibiu, invită publicul la vernisajul expoziţiei „Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”. Evenimentul are loc joi, 3 aprilie 2014, de la ora 12:00, în sala de la subsolul Casei Hermes, Piaţa Mică, nr.11. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 18 iunie 2014.

Ultimul mare miniaturist al Europei

Expoziţia-document, organizată de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi itinerată la Muzeul ASTRA, este dedicată vieţii şi operei monahului Picu Procopie Pătruţ (1818-1872), născut în Săliştea Sibiului, în anul 1818. Poet, pictor, imnograf şi imnolog, copist bisericesc, dar şi unul dintre cei mai mari miniaturişti ai Europei, acesta a desfăşurat alături de activitatea sa duhovnicească, şi o vastă activitate cultural-religioasă, ce se reflectă în sute de cântări, imnuri şi poeme, ilustrate cu aproape 3.000 de miniaturi în culori.

Organizatorii propun o perspectivă diacronică a vieţii şi a operei lui Picu Pătruţ prin intermediul unor panouri, ilustrând imagini din creaţia sa, miniaturi cu tematică religioasă, începând de la Adam şi Eva şi sfârşind cu Înfricoşătoarea Judecată de Apoi. De asemenea, expoziţia reuneşte 30 de manuscrise copiate şi ilustrate de înzestratul pictor-ţăran şi o suită de obiecte ţărăneşti din Săliştea şi Mărginimea Sibiului (costume, mobilier popular, ceramică, icoane pe lemn sau pe sticlă, ţesături), care definesc istoric şi etnografic spaţiul în care s-a născut, a trăit şi a creat Picu Procopie Pătruţ, lumea satului transilvănean, spiritul oamenilor de atunci.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com