Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.05.2014

Outopic

Vineri, 23 mai 2014, de la ora 18:00, la Cărtureşti din Cluj are loc vernisajul expoziției de pictură a Voichiței Grămadă, care poate fi vizitată până în 18 iunie 2014. Alături de artistă, la deschiderea expoziției participă curatorul Bogdan Iacob.

Outopic

Voichița Grămadă spune în textul de prezentare a expoziției: „Astfel, am pictat un vernisaj utopic în care mama, moartă acum 20 de ani, ocupă poziţia centrală. La vernisajul prânzului festiv asistă Regina şi Madonna, supremul gest de recunoaştere a creativităţii mele în ochii mamei.”

Bogdan Iacob, curatorul expoziţiei, explică: „Arta Voichiţei Grămadă este în acelaşi timp confesivă şi acidă, expresie a unei predispoziţii lirice şi a unei acute lucidităţi existenţiale. Lucrările sale din expoziţia găzduită de Librăria Cărtureşti din Cluj utilizează imaginea pictată, dar şi obiectul, ca metafore vizuale care, pe de o parte, sunt de o limpezime vecină cu naivitatea şi, pe de altă parte, devoalează o sensibilitate acută, totuşi vecină cu cinismul. Cu o impresionantă şi elegantă stăpânire a mijloacelor tehnice puse în joc, expoziţia compune ceea ce s-ar putea numi o autobiografie fantezistă şi proiectivă, ale cărei elemente sunt însă cât se poate de reale, de recognoscibile. E o autobiografie aproape eroică şi totuşi inevitabil încremenită fie în vis irealizabil, fie în domoală nostalgie. Dar arta Voichiţei Grămadă posedă o atmosferă şi transmite un mesaj în care mulţi se pot regăsi, în ciuda caracterului său profund personal, iar în această aparentă antiteză constă mare parte din forţa acesteia. Astfel, într-o manieră impresionantă şi paradoxală, lucrările sale par să aserteze faptul că, chiar dacă drama e direct proporţională cu luciditatea, cum spune personajul lui Camil Petrescu, nu e mai puţin adevărat că speranţa posedă o remarcabilă şi chinuitoare capacitate de a rezista la asalturile copleşitoare şi insistente ale cinismului, ale fricilor şi ale neîncrederii.”

Voichiţa Grămadă s-a născut în Cluj la 1 septembrie 1959. În 1984 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, secţia pictură. Din 1990 este membră a UAP din România. Toate expozițiile sale pesonale au avut loc în orașul natal (1982, 1985, 2007 și 2013). Ca parte a unor expoziții colective și de grup, lucrările Voichiței Grămadă au ajuns însă în multe orașe din țară și din afara ei (Ungaria, Japonia, Canada, SUA, Suedia) - o muncă ce acoperă în timp o perioadă de peste 30 de ani.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com