Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.12.2010

Moda ca spectacol. Poveste, personaj, design de costum

Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani la programul special “Moda ca spectacol. Poveste, personaj, design de costum”, în cadrul expoziţiei de costume de scenă “Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913“.

Pe parcursul a două workshop-uri, structurate în vizite active în expoziţie şi ateliere de creaţie, participanţii vor explora legătura dintre costumele din spectacolele de operă, balet sau teatru şi moda de ieri şi de azi. Întâlnirile au loc sâmbătă, 4 decembrie şi sâmbătă, 11 decembrie, de la orele 14.00.

Tinerii vor descoperi că inspiraţia în a crea costume de scenă poate veni de oriunde, din cărţi de poveşti pentru copii, din portul tradiţional al unei regiuni sau chiar din ţinute vestimentare care au fost sau sunt la modă.

Cele 85 de costume de scenă create pentru operele ruseşti montate de Serghei Diaghilev în Franţa primului sfert al secolului al XX-lea vor oferi pe parcursul acestui program educativ punctul de plecare, dar şi sursa constantă de informaţie şi referinţă, într-o discuţie despre lumea spectacolului şi a costumului de scenă, despre modă, vestimentaţie, design de costum şi surse de inspiraţie.

Prin incursiunea în lumea operelor ruseşti, se va vorbi despre importanţa poveştii, a personajului şi a costumului într-un spectacol, încercând să descoperim împreună care sunt etapele creaţiei unui costum de scenă, cum se elaborează designul costumului şi cum se aleg materialele, dar şi cât de important este costumul pentru reuşita spectacolului.

Pe parcursul primului atelier, de sâmbătă, 4 decembrie 2010, ora 14:00, tinerii vor învăţa cum să conceapă o machetă pentru un costum de scenă, pornind de la costumele pe care le-au văzut în expoziţie.

Folosindu-se de surse de inspiraţie diferite - ilustraţie de carte, modele decorative tradiţionale, elemente vizuale preluate din designul vestimentar contemporan - vor alege paleta cromatică, imprimeurile şi elementele decorative pentru propriul costum de scenă.

În cea de a doua vizită în atelier, de sâmbătă, 11 decembrie 2010, ora 14:00, participanţii vor putea experimenta tehnici tradiţionale de vopsire şi de realizare a imprimeurilor pe suport textil, producând eşantioane de material pentru costumul de scenă la al cărui design au lucrat pe parcursul primului atelier.

Număr de participanţi este 15. Înscrierea se face individual şi presupune participarea la ambele workshop-uri. Tariful este de 5 lei/persoană. Materialele cu care se lucrează în atelier sunt puse la dispoziţie de organizatori.

Participarea se face doar pe baza programării la tel. 021.313.30.30 interior 923, sau prin e-mail la familii@art.museum.ro

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com