Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.07.2013

Mimicry

Miercuri, 3 iulie 2013, de la ora 18:30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” de Gabriela Stoica, bursieră „Nicolae Iorga” a Institutului Român de la Veneţia. Expoziţia este deschisă publicului vizitator zilnic, între orele 11:00 şi 19:00, în perioada 3–10 iulie. Intrarea este liberă.

Mimicry

Proiectul presupune o paralelă între studiul antropologic, social și cultural al măștilor venețiene din secolul al XVIII-lea și practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance, masca identificându-se cu un ideal generat de societate (prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt), ca element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist.

Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de mimesis să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine. Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella (Roma, 1966).

Gabriela Stoica s-a născut în 1988 la Galaţi. Este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A absolvit Universitatea “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design și Masteratul teoretic de Cercetare Interdisciplinară. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. Momentan este bursieră în domeniul artelor vizuale cu o bursă de cercetare și formare post-universitară “Nicolae Iorga”, în cadrul Institutului Cultural Român din Veneția cu un proiect de cercetare teoretică (“Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”), dar şi unul de creație artistică (“Mimicry”).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com