Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.04.2011

La Tempesta/Furtuna

Luni, 18 aprilie 2011, de la ora 18:30, la LC Foundation – Centru de Artă Contemporană (Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București) are loc vernisajul expoziției “La Tempesta/Furtuna”, semnată Ioana Ursa.

afis

Simona Vilău și Alexandru Davidian spun: “De la Giorgione - lucrare de referință – La Tempesta/Furtuna cca. 1508, colecția Galleria dell’Accademia din Veneția (amintind pe traseu, cu rol de citat cultural, opera dramaturgică cu titlu omonim de William Shakespeare, datată 1610-11), până la cele mai recente dezastre naturale din Japonia (Fukushima – 2011), astfel s-ar putea încadra geografic și referențial universul artistei Ioana Ursa, univers „îmbrăcat” în catifea și dantelă, cu miros de naftalină și parfum Marina de Bourbon.
Vorbim despre o lume paralelă, cu o deschidere generoasă spre cer, munte și mare, în care se rătăcesc personaje stranii, adeseori subversive. Iar melancolia, ce devine un „zâmbet secundar” în acest desant de sentimente suprapuse, contradictorii și intense, capătă fluiditatea unor aripi-pelerină, ce îmbracă cu delicatețe umbra unui autor-privitor. (Simona Vilău)
Nostalgia ei este precum cea a Elisabetei de Wittelsbach (Sissi), care, atunci când atingea momentul insuportabil al angoasei, se retrăgea în natură, în apropierea copacului din Gödöllö, a mării, sau se arunca în brațele somnului, cu ajutorul calmantelor. Același lucru îl face și Ioana Ursa, dându-ne de înțeles că ea și personajele picturilor sale nu aparțin acestei lumi, că marea, văile și norii îi sunt duhovnici, iar copacul, florile, grădina îi sunt confidenți și prieteni de vreme rea. În somn, visare, insomnie se retrage și Ioana Ursa, care face din acestea oboseală roditoare, apoi luciditate (până la disperare) și, în final, trudita materie a operei sale. (Alexandru Davidian)
Această primă expoziție personală a artistei conține serii de lucrări recente, realizate în perioada 2009-2011.”

Ioana Ursa, născută în 1984 la București, activează ca pictoriță, desenatoare și ilustratoare de carte. Este doctorandă în cadrul UNAB și preparator universitar la Catedra de Grafică a aceleiași instituții. A participat în numeroase proiecte artistice în România și în străinătate, atât ca artistă independentă, cât și ca membră a Clubului Ilustratorilor. Master (2009) și licență (2007) la secția de Grafică din cadrul UNAB.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com