Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.10.2011

L’Age de l’Impressionnisme en Roumanie. Nicolae Grigorescu (1838-1907)

Muzeul Naţional de Artă al României a inaugurat la Bruxelles prima expoziţie monografică de amploare dedicată pictorului Nicolae Grigorescu. Partenerii acestui eveniment, realizat în cadrul programului bilateral de cooperare între România şi Valonia-Bruxelles, sunt Valonia-Bruxelles Internaţional, Ambasada României la Bruxelles şi Primăria oraşului Bruxelles.

Expoziţia “L’Age de l’Impressionnisme en Roumanie. Nicolae Grigorescu (1838-1907)” prezintă, în perioada 4 octombrie 2011 – 15 ianuarie 2012, în elegantele săli ale Primăriei vechi din centrul capitalei belgiene, 72 lucrări de pictură şi 20 de lucrări de grafică din patrimoniul MNAR, ce acoperă toate perioadele de creaţie ale artistului, punând accentul pe elementele de modernitate şi pe spiritul naţional din operele sale.

După debutul său în ţară ca pictor de biserici, Nicolae Grigorescu reuşeşte într-un timp uimitor de scurt un salt extraordinar în direcţia sincronizării cu arta occidentală, prin viziunea sa inovatoare şi introducerea picturii de plein air în arta românească. În Franţa, lucrând în ambianţa Şcolii de la Barbizon alături de mari pictori ai epocii precum Corot, Millet şi Courbet, artistul român găseşte mediul prielnic dezvoltării sale, îmbinând într-un stil foarte personal realismul Şcolii de la Barbizon cu impresionismul.

Expoziţia dă ocazia publicului belgian de a cunoaşte arta lui Nicolae Grigorescu, urmărind să prezinte noi aspecte ale activităţii artistului şi conexiuni inedite cu arta europeană.

Evenimentul, alături de expoziţia “Nicolae Grigorescu (1838-1907) - Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon à l’impressionnisme”, organizată de MNAR în 2006 în Franţa, la Agen şi Barbizon, contribuie la eforturile de integrare a picturii lui Grigorescu în circuitul valorilor europene.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com