Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.09.2009

Ipostaze ale modernismului

Joi, 1 octombrie 2009, orele 18:00, Muzeul Naţional de Artă al României, în colaborare cu Fundaţia B&M Theocharakis din Atena şi Galeria Naţională de Artă din Sofia, organizează vernisajul expoziţiei “Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940″. Vernisajul are loc în prezenţa domnului Christos Carras, director al Fundaţiei Basil & Marina Theocharakis pentru Arte şi Muzică din Atena, a domnului Boris Danailov, director general al Galeriei Naţionale de Artă din Sofia, a doamnei Roxana Theodorescu, director general al MNAR, precum şi a Excelenţelor Sale domnul Georgios Poukamissas, Ambasadorul Republicii Elene în România şi domnul Vladimir Radomirski, Ambasadorul Bulgariei în România.

“Arhitectul” de Marcel Iancu


Această expoziţie este parte integrantă a proiectului “Balkan Modernisms”, iniţiat de Fundaţia Theocharakis din Grecia şi finanţat prin programul “Cultura 2007-2013″ al Uniunii Europene. Proiectul îşi propune să aducă în atenţia publicului modalităţile în care modernismul a fost asimilat şi interpretat în regiunea balcanică. După popasul de la Bucureşti, expoziţia va fi itinerată la Galeria Naţională de Artă din Sofia şi la Fundaţia Theocharakis din Atena, până în luna mai 2010.

Expoziţia cuprinde 120 de lucrări de pictură şi grafică - câte 40 din partea fiecărei ţări participante – şi este structurată în trei mari secţiuni: O nouă viziune modernă (spaţiu, peisaj, natură moartă), Istoria în viziune modernă (identitate naţională, inspiraţie divină, ecouri ale Greciei clasice) şi Prezenţa umană în arta modernă (portrete, corpul omenesc). Printre cei 18 artişti selecţionaţi să reprezinte România se numără atât personalităţi consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis - Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michăilescu), dar şi creatori asociaţi de obicei unor tendinţe artistice mai puţin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Râmniceanu).

“Autoportret cu muze” de Ivan Boiadjiev

Christos Carras, coordonatorul proiectului, afirmă că “proiectul propune o perspectivă mai echilibrată asupra istoriei artei din această parte a lumii, în perioada dată, prin relevarea caracteristicilor regiona­le şi naţionale, precum şi a experienţelor multiple pe care Bulgaria, Grecia şi România le-au parcurs în procesul de transformare profundă a concepţiilor estetice locale, de­terminată de integrarea ideilor, formelor şi tehnicilor ela­borate în marile metropoleis cosmopolite ale Europei occi­dentale. Sperăm ca rezultatul să fie o mai bună cunoaşte­re a diversităţii şi profunzimii activităţii culturale într-o zonă percepută ca «periferie», prin înţelegerea semnificaţiei pe care arta modernă o are în definirea identităţii culturale europene.”

“Dragoste pe plajă” de George Papazoff

“Proiectul privind modernismul în Balcani sintetizează sco­purile Programului Cultural, şi anume încurajarea opera­torilor culturali din Europa pentru a-şi împărtăşi viziunea şi a coopera, precum şi facilitarea circulaţiei şi cunoaşterii reciproce a creatorilor şi creaţiilor artistice în Europa”, a declarat Ján Figel, comisar european pentru educaţie, învăţământ, cultură şi tineret.

În completarea expoziţiei, pentru a oferi o imagine cât mai completă a modernismului, pe data de 9 octombrie, la sala Auditorium a MNAR va avea loc un recital susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianistul Horia Mihail, ce va cuprinde piese compuse în perioada 1910 – 1940, iar pe data de 12 noiembrie, în sălile expoziţiei publicul va putea asista la conferinţa susţinută de arh. Nicolae Lascu pe tema arhitecturii moderniste în România.

Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României beneficiază de o scenografie specială, realizată în colaborare cu echipa de arhitecţi de la Abrupt Arhitectura, ce include o sală de lectură adiacentă, amenajată în stilul localului Cabaret Voltaire din Zürich – centrul mişcării Dada. Expoziţia este însoţită de un catalog în limba română şi de unul în limba engleză. Curatorii expoziţiei sunt: Irina Genova (Bulgaria), Takis Mavrotas (Grecia) şi Mariana Vida (România).

Expoziţia este deschisă în perioada 2 octombrie – 29 noiembrie 2009, program de vizitare miercuri – duminică, între orele 10:00 - 18:00. Gratuit, prima miercuri din lună.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. vreau mai detaliat

    Comentariu de taniusa | 11.05.2010

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com