Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.11.2010

Filmul de Piatră 2.0

Tânărul, ineditul şi entuziastul festival de scurtmetraje Filmul de Piatră a început înscrierile pentru ediţia 2.0, ce va avea loc între 6 şi 9 ianuarie 2011, la Piatra Neamţ.

Filmul de Piatră este singurul festival adresat tinerilor cineaşti, deopotrivă profesionişti, studenţi sau amatori, din România şi Republica Moldova. La Ediţia “2.0″, cineaştii şi cinefilii din toată ţara sunt invitaţi la Piatra Neamţ pentru o mini-vacanţă inedită, cu scurtmetraje, concerte şi evenimente multimedia, dar şi cu sporturi de iarnă în inima oraşului.

Filmul de Piatră a debutat în ianuarie 2009 cu un concept original cuprinzând competiţia exclusiv naţională, dar jurizată de un juriu internaţional, numeroasele activităţi de networking şi promovarea filmelor câştigătoare la festivaluri internaţionale.

În 2010, în ciuda succesului incontestabil al primei ediţii, organizatorii s-au confruntat cu un buget infim şi au inventat o ediţie mini, “cu virgulă”, numită “Ediţia 1.5″. Ediţia mini s-a desfăşurat în aer liber, în două locaţii speciale: în piaţeta de la Turnul lui Ştefan şi pe vârful Muntelui Cozla, unde s-a putut ajunge cu o plimbare gratuită cu telegondola.

Paradoxal, după încă un succes reputat cu ediţia mini şi în ciuda rolului asumat - de promotor al tinerei generaţii de cineaşti români, festivalul a primit, din partea CNC, o finanţare şi mai mică pentru următoarea ediţie. Filmul de Piatră, unul dintre evenimentele culturale cele mai importante din Piatra Neamţ, singurul contact al publicului local cu cinemaul şi unicul festival dedicat exclusiv cinematografiei tinere autohtone, s-a încăpăţânat să nu moară şi s-a reinventat, încă o dată: programul principal nu mai este competiţional. Astfel, miza nu mai constă în câştigarea de premii, ci în participarea la un festival care se doreşte a fi cel mai important instrument de networking pentru tineri cineaşti.

Înscrierile se fac online, pe www.filmuldepiatra.ro, iar filmele se pot transmite tot prin mijloace electronice. Termenul limită este 5 decembrie 2010.

Secţiunile din programul principal sunt: ficţiune, documentar, animaţie, experimental şi videoclip. Secţiunea “experimental” este dedicată cineaştilor amatori, iar secţiunea “videoclip” este o premieră la această ediţie. Programul principal este dedicat exclusiv lucrărilor realizate după ianuarie 2009 în România şi Republica Moldova, cu durată între 1 minut şi 30 de minute.
Autorii lucrărilor selectate vor fi invitaţi la Filmul de Piatră pentru a se bucura de 4 zile de filme, networking şi zăpadă, iar după festival, organizatorii vor promova filmele în rândul unor festivaluri partenere din ţară şi străinătate.

Pe lângă programul principal, publicului le vor fi prezentate selecţii ale celor mai bune filme din mai multe festivaluri internaţionale. De asemenea, prin intermediul unor parteneriate inedite, se vor organiza evenimente speciale, inclusiv pe pârtia de schi şi în alte locuri inedite.

Filmul de Piatră este organizat de Filmlab cu sprijinul Primăriei Piatra Neamţ, al Consiliului Judeţean Neamţ, al SC Perla Înveşt SA, al CNC şi al altor numeroşi parteneri.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com