Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.04.2013

Femeile şi Inventica

Cu ocazia celebrării, pe 26 aprilie, a Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de timbre poştale dedicată acestui eveniment. Începând cu ziua de vineri, 26 aprilie 2013, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Femeile şi Inventica

Şi cum, în fiecare an, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), creată în 1967, lansează un slogan al manifestărilor dedicate acestei zile, în 2013 mesajul sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este “Creativitatea – Noua generaţie”.

Pentru a conferi un mod aparte de abordare a acestei tematici, pe timbrele poştale, Romfilatelia ilustrează trei personalităţi feminine şi invenţiile lor sub titulatura “Femeile şi Inventica”.

Astfel:

  • timbrul cu valoarea nominală de 1 leu o înfăţişează pe Ştefania Mărăcineanu (1882-1944), cunoscută în lumea ştiinţei ca fiziciana care a descoperit, în 1924, radioactivitatea artificială (descoperirea a fost atribuită pe nedrept soţilor Irène şi Frédéric Joliot-Curie, care au primit un Premiu Nobel);
  • pe marca poştală cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprezentată Josephine Cochrane (1839-1913), născută în SUA – statul Illinois, inventatoarea maşinii de spălat vase;
  • timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei o prezintă pe Grace Murray Hopper (1906-1992), pionier în domeniul informaticii, care a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare şi a creat unul dintre primele limbaje de programare moderne – COBOL, dezvoltate independent de echipamente.

Alături de cele trei mărci poştale, emisiunea mai conţine un întreg poştal şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite colile de 32 de timbre şi minicolile de 6 timbre.

În acelaşi timp, pe întregul poştal este ilustrată o alegorie a inventicii, folosind o gravură şi elemente decorative din prima pagina a Brevetului Regal care atribuia Ştefaniei Mărăcinenau invenţia unui mijloc de a provoca ploaia.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com