Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.05.2010

Expoziţie Teodor Hrib

Pe 18 mai 2010, de la ora 15:00, iubitorii de artă din Sibiu sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei lui Teodor Hrib. Perioada expunerii va fi 18 mai – 27 iunie 2010, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Str. Tribunei, nr. 6.

Expoziţia de la Sibiu a lui Teodor Hrib explorează performativ latura social-critică a artei sale şi factorul politic care l-a urmărit şi influenţat în demersul său artistic.

Teodor Hrib s-a născut pe 1 ianuarie 1946 în comuna Arbore din judeţul Suceava. Încă din timpul liceului a reacţionat împotriva regimului comunist prin declaraţii publice şi desene dure. Fiind considerat individ antisocial şi periculos pentru societate, a fost anchetat şi timp de 30 de ani, în permanenţă urmărit şi persecutat.

Începând cu anul 1985, fiind considerat unul dintre cei mai buni gravori din România, Teodor Hrib a coordonat atelierul de gravură şi galeria Podul din Bucureşti, str. Speranţei, nr. 15. Pe uşa studioului, în spiritul convingerilor sale, artistul a aşezat o fotografie a liderului polonez Lech Walesa. În acest loc, Teodor Hrib realizează pe lângă experimentele grafice, întâlniri, discuţii şi prelegeri, evenimente atipice pentru arta contemporană românească în acel moment. În 2004, atelierul şi galeria au fost devastate. Marcat, Teodor Hrib a părăsit total gravura şi a ales să lucreze cu o artă mai apropiată de viaţa reală, după cum declară el însuşi.

Sculpturile sale de tip instalaţie, alegorii, oameni-roboţi, mecanisme absurde, cu circuite integrate şi motoare zgomotoase fac subiectul unei estetici a libertăţii negăsite. Aceşti hibrizi de pictură, sculptură şi asamblaj sunt construiţi din obiecte, pentru a explica mai lucid şi mai direct contemporaneitatea.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com