Galeria de Arta

arta pentru tine

  11.06.2013

Expoziţia de proiecte Vizibil şi invizibil

Asociaţia Volum Art organizează miercuri, 12 iunie 2013, de la ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona, în Ceainărie, vernisajul expoziţiei de proiecte “Vizibil şi invizibil”.

Expoziţia prezintă proiectele de artă pentru spaţiul public selectate în urma apelului lansat de Asociaţia Volum Art (între 30 aprilie şi 26 mai 2013) în cadrul programului “Spaţiu expandat”. “Vizibil şi invizibil” este ediţia din 2013 a programului, a treia după “Migrare & reaşezare” (2011) şi “Individ şi masă” (2012), care şi-a propus dezvoltarea unor intervenţii mobile în spaţiul Bucureştiului având ca suport corpul uman. În acest an autorii proiectului, Judit Balko şi Mihai Balko, îi au ca invitaţi pe artiştii Dumitru Gorzo şi Călin Dan.

Tema “Vizibil şi invizibil” pune în discuţie relaţia dintre individ şi spaţiul public, limitele spaţiului şi gradul de implicare a individului în dinamica lui. Opoziţia conceptuală vizibil/invizibil antrenează nu doar individul, ci şi spaţiul în care el subzistă. E vorba de vizibilitatea perceptivă a comportamentelor, acţiunilor şi intervenţiilor artistice – de la cvasi-indiferenţă la activism - într-un spaţiu public caracterizat la rândul lui printr-un automatism al receptării. Dar e vorba şi de potenţiala invizibilitate sau, dimpotrivă, prea marea vizibilitate a spaţiului public în raport cu individul, pe care îl poate anula.

În acest proiect, spaţiul public este înţeles într-un sens larg ce nu se rezumă doar la spaţii consacrate, precum bulevardele centrale, locuri ale protestelor sociale sau politice, ci include toate spaţiile urbane în care oamenii se pot întâlni şi interacţiona, de la pieţe la cartiere mărginaşe, străzi lăturalnice, alei între blocuri.

De la inaugurarea lui în 2011, programul “Spaţiu expandat” a adus în fața publicului lucrări ce problematizează aspecte ale societății actuale. “Spaţiu expandat” nu vizează o decorare cuminte a peisajului urban, ci crearea unui spațiu public înţeles şi trăit ca un context imediat care ne priveşte în mod direct. “Spaţiu expandat” se vrea cadrul propice iniţierii unui dialog despre problemele pe care le antrenează noţiunea şi realitatea „spaţiului public”.

Selecţia proiectelor pentru ediţia “Vizibil şi invizibil” a fost realizată de Adriana Oprea, critic şi istoric de artă, şi Judit şi Mihai Balko, autori şi coordonatori ai programului.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com