Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.07.2010

Dans pe suportul textil

Artista Ruxandra Munteanu ne invită la expoziţia sa personală de la Galeria de artă Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, expoziţie care se va deschide marţi, 6 iulie 2010, la ora 18:00. Prezentarea expoziţională, care va putea fi vizionată până pe 15 iulie 2010, cuprinde, evident, o selecţie din creaţia artistei. Şi, deşi putem vedea câteva lucrări din anul 2006, respectiv din 2010, parcursul expoziţional este centrat pe perioada anilor 2007-2009.

Artista Ruxandra Munteanu ne propune o expoziţie de artă decorativă, în care panoul imprimat serigrafic – cu site şi pigmenţi textili- ne îndreaptă atenţia către studiile de specialitate ale plasticienei. Deopotrivă însă, lucrările realizate cu imprimare liberă şi chiar în tehnici mixte, interesul pentru o grafică de şevalet şi pentru studii în tempera - ne determină să afirmăm că Ruxandra Munteanu se îndreaptă cu paşi de uriaş spre pictură.

În expoziţie este prezentată chiar o pictură în acrilice pe pânză, care, deşi lucrată în maniera celorlalte panouri, anunţă interese viitoare, de altfel mărturisite.

În urmă cu 3 ani, artista deshidea la aceeaşi galerie o expoziţie în care descopeream jocul liniei ca generator de forme şi o predilecţie pentru întrebuinţarea unei game cromatice din care roşul sângeriu şi verdele, alături de negrul de demarcaţie, dominau construcţiile decorative. De data aceasta, artista afirmă cu certitudine pe pânză necesitatea compoziţională pentru pata de culoare mată, lisă dar şi pentru cea ştearsă şi transparentă. Gama cromatică este mult îmbogăţită deşi, în mod esenţial temele interesului său artistic sunt aceleaşi. Lumea interioară pe care o sondează plasticiana este generatoare de forme învolburate, ducturile creează adevărate vârtejuri care determină senzaţii de bine ori de angoasă. Dincolo de trăirile intime ale artistei se află natura, ea însăşi receptată în faţete antagonice, de calm şi de mânie. Cromatica vorbeşte de la sine, ondularea liniilor ori dimpotrivă, existenţa unghiurilor au capacitatea de a transmite emoţii. Natura îi aduce aproape artistei motive picturale şi nu în ultimul rând, pretextul de a lucra în dorinţa recompunerii unui peisaj sau a unei stări. Prin urmare, vom descoperi printre altele, motivul lebedei, cel al peştelui şi cel al păunului, pe scurt, universul Ruxandrei Munteanu încărcat de simbolistică, determinant prin dinamică, formă şi culoare. Motivele sunt însă, adevărate stimulente pentru Ruxandra Munteanu, prilejuri de meditaţie şi ulterior de creaţie.

 

Publicat de Roxana Păsculescu
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com