Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.04.2011

Christ

Joi, 7 aprilie 2011, de la ora 19:30, are loc la Anaid Art Gallery vernisajul expoziţiei „Christ” semnată Alexandru Rădvan, curator - Diana Dochia. Publicul amator de artă contemporană poate viziona expoziţia în perioada 7 aprilie – 7 mai 2011.

Christ

După expoziţiile personale „Soma” (2005), „Memoriile lui Constantin” (2007), „Omagiul lui Iuda şi Cruciaţii” (2008), „Wond’ring aloud” (2009) şi participarea în cadrul expoziţiei de grup „Messhia” (2009) de la MODEM, alături de nume sonore ca Marina Abramovich, Andres Serrano, Alexandru Rădvan revine în spaţiul Anaid Art Gallery cu o expoziţie personală de mari dimensiuni, ce pune în discuţie raportarea omului contemporan la creştinism.

Diana Dochia spune: „Problema spiritualităţii în cadrul artei moderne şi contemporane reprezintă o temă amplă de cercetare si interogare. Văzută ca triumf al raţiunii, ca rezultat al capitalismului şi industrializării, modernitatea este cadrul în care sentimentul de alungare a divinului devine din ce în ce mai prezent. Modernismul a pătruns în cultura creştină vestică odată cu dorinţa de a pune sub semnul întrebării dogma bisericească. Artiştii, eliberaţi de dogmele religioase, îşi construiesc propriul program artistic în conformitate cu tumultul lor spiritual interior. Cu alte cuvinte arta lor devine autonomă şi extrem de individualizată, supusă propriei viziuni tiranice interioare. Apare în acest moment dorinţa şi necesitatea exploatării unui sacru ce pe măsura trecerii timpului devine din ce în ce mai laic. Laicizarea aceasta prinde reverberaţii multiple în cadrul postmodernităţii şi deschide noi căi de interogare şi cercetare în cadrul artei contemporane a secolului al XXI-lea.”

Expoziţia „Christ” chestionează dimensiunea umană a divinului. Christos – Omul ne este redat de Alexandru Rădvan în toată umanitatea sa. Rădvan nu contestă existenţa lui Christos sau dimensiunea lui divină, ci pune în discuţie contextul actual în care Christos, Fiul lui Dumnezeu, este perceput şi înţeles de către oamenii secolului XXI.

Rolul artei este acela de a învinge tabuuri şi prejudecăţi sociale. „Cred în capacitatea imaginilor de a povesti. Cred că pictura este un fenomen viu, care nu se poate aborda cu circumspecţie şi cu atenţie, ci total, fără grijă că s-ar putea să ieşi şifonat din această confruntare. Ca într-o bătaie”, mărturisea Alexandru Rădvan.

Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com