Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.06.2013

China. Impresii de călătorie

Seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de la inaugurarea Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” continuă la Muzeul ASTRA, vineri, 7 iunie 2013, cu vernisajul expoziţiei „China. Impresii de călătorie”. Evenimentul, care este rezultatul unei fructuoase colaborări între Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Universitatea „Lucian Blaga” cu Institutul Confucius şi Serviciul Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, are loc la sediul muzeului din Piaţa Mică, nr. 11, începând cu ora 13:00. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii iulie 2013.

China. Impresii de călătorie

Expoziţia aduce în faţa publicului, prin fotografii şi artefacte, aspecte din fascinanta cultură şi civilizaţie chineză, aşa cum au fost ele văzute de mai mulţi călători sibieni. Sunt ilustrate elemente cu interes cultural, etnografic şi istoric de o mare atractivitate: arte populare tradiţionale, caligrafie, palate şi grădini, muzică, gastronomie.

Selecţia de piese include obiecte diverse, mai vechi şi mai noi, intrate în colecţiile muzeului de-a lungul timpului. Multe dintre ele sunt donaţiile unor călători ardeleni care au ajuns până în îndepărtata Chină. Între acestea se numără şi selecţia de artefacte datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aduse din Shanghai şi Hong Kong de Andreas Breckner şi de Arthur von Sachsenheim, care în calitatea lor de medici la bordul unor vase cu destinaţie comercială au ajuns până pe acele meleaguri. Un loc important în itinerarul expoziţiei revine fotografiilor realizate de câţiva participanţi la taberele de vară în China, organizate în ultimii ani prin intermediul Institutului Confucius din Sibiu. Ele pun în faţa vizitatorilor imagini în care formele tradiţionale şi pitorescul străvechi sunt completate cu aspecte ale epocii contemporane. Astfel, nu lipsesc din expoziţie impresiile lăsate pe retina fotografică de modernitatea marilor oraşe Beijing şi Shanghai, dar nici poezia bătrânului oraş Shaoxing, străvechea capitală a statului Yue, centru cultural de marcă, nucleu al caligrafiei chinezeşti, de unde Muzeul „Franz Binder” a primit o donaţie. Se remarcă îndeosebi numeroasele fotografii inspirate de străvechile monumente, dar şi de frumuseţea grădinii chinezeşti, cu sensurile ei estetice profunde, reflectând o concepţie de viaţă şi o filosofie cosmogonică ale cărei rădăcini pornesc din antichitate.

Un program de educaţie muzeală orientat cu precădere către elevii din ciclul primar şi gimnazial îi va introduce pe copii în lumea artelor chinezeşti prin intermediul unor ateliere interactive. Întâlnirile elevilor vor debuta în perioada 11–14 iunie, cu ateliere în care în care ei vor învăţa şi exersa, sub instruirea unor tineri profesori de la Institutul Confucius, arta tradiţională chinezească a decupajelor din hârtie. În ce-a de-a doua parte a desfăşurării ei (luna iulie), expoziţia va fi completată cu prezentări vizuale şi cu o conferinţă.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com