Galeria de Arta

arta pentru tine

  8.10.2008

Bookătăria de imagini

Începând de miercuri, 8 octombrie 2008, spaţiile expoziţionale de la parterul Palatului Correr, sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, aflate chiar pe strada principală a Veneţiei (Strada Nuova), vor găzdui două expoziţii inedite, reprezentative pentru un domeniu mai puţin promovat al artelor plastice: ilustraţia de carte.

Evenimentul reprezintă rodul colaborării dintre Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică şi Institutul Elveţian din Veneţia.

Autorii celor două expoziţii sunt membri ai Clubului Ilustratorilor din Bucureşti, condus de Stela Lie, lector la Universitatea de Arte din Bucureşti, şi tânărul grafician elveţian Ambroise Heritier.

“Nu e prima noastră expoziţie sub acest titlu”, mărturisesc autorii români invitaţi la Veneţia. “Am început la Târgul de Carte Bookarest şi vom continua, pentru că laboratorul, bucătăria ilustratorului este deschisă oricui vrea să afle cum se face. Suntem artişti care fac şi ilustraţie, artişti care povestesc cu imagini: despre poveştile altora, autori de cărţi (când se iveşte ocazia) sau despre povestile noastre. Editorii români de carte pentru copii (cartea cu cele mai multe ilustraţii) nu prea ne bagă în seamă, cea mai mare parte din producţia de carte cu ilustraţie traducându-se şi cumpărându-se la pachet, text şi imagine”.

Legătura Clubului Ilustratorilor cu Elveţia a fost marcată de expoziţiiile “Export 1″ (2006) şi “Export 2″ (2007), ambele găzduite de galeria Goldenes Kalb din Aarau, şi de sprijinul financiar primit din partea Pro Helvetia pentru realizarea catalogului clubului.

Ambroise Heritier îşi prezintă astfel lucrările expuse la Veneţia: “Ce rămâne după ce trece noaptea? Aceasta este întrebarea pe care vizitatorul ar trebui să şi-o pună înaintea micilor mele tablouri nocturne, imagini suprarealiste dintr-o stare de semiveghe, suspendată între somn şi coşmar. Un rinocer-copil, un corb, un cărăbuş, un om-arbore, o femeie fără cap devin protagonişti ai unei istorii eliptice, fără răspunsuri. Ceea ce rămâne din noapte este, probabil, nostalgia. Şi multe întrebări…”.

Cele două expoziţii vor rămâne deschise publicului până pe 20 octombrie 2008.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com