Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.03.2014

Bestiarul ArtLeaks

În perioada 19 martie - 15 aprilie 2014, la Centrul Claca din București (Strada Tǎbǎcarilor nr. 7) se desfăşoară un atelier de cercetare, organizat de membrii platformei ArtLeaks, împreunǎ cu invitați speciali.

Atelierul are formatul unei cercetări colective (reunind teorie, culturǎ vizualǎ și dans/performance) asupra antropocentrismului, artei animaliere, dar și asupra taxidermiei și muzeului ca instituții culturalǎ în contextul din România, punând în discuție rolul lor în societate. Legat de rolul artei și instituțiilor culturale în domeniul socio-politic, se vor aborda de asemenea urgențe precum precarizarea vieții culturale, ”împăierea” artiștilor, ştergerea istoriei şi neutralizarea culturii, transformarea instituțiilor culturale şi de artǎ în cabinete de curiozitǎți cu animale exotice pentru un public pasiv, şi rolul lor în spǎlarea imaginii statului și/sau a corporațiilor.

Artiști, curatori, actori, activişti, dansatori, interni, scriitori, critici şi oricine posedǎ cunoştiințe de sociologie, studii culturale, istoria artei, filosofie sau management cultural sunt invitați sǎ aplice la atelier.

Atelierul va combina prezentări teoretice cu sesiuni de dans şi performance, precum şi scris creativ. Vom aborda diverse forme ale imaginarului animal/instituţional, criticii sociale şi subiectivităţii, în special din
perspectiva postumanistă, devenind animale pentru a face vizibile dinamicile din cadrul instituţiei de artă integrate şi rolul ei în societate.

Paticipanții vor dezvolta împreunǎ cu organizatorii un proiect colectiv de cercetare bazat pe diferite aspecte ale rolului artei şi instituțiilor culturale - și care va fi prezentat public la sfârşitul atelierului în formatul de perfomance urmat de discuții cu publicul şi a unei publicații. Organizatorii încurajeazǎ noi strategii de cercetare artisticǎ precum şi teoreticǎ în acest cadru.

Cei interesați trebuie trimitǎ CV-ul şi un scurt paragraf descriind motivația lor de a participa la atelier la adresa: artsleaks@gmail.com.

Atelierul se va desfǎșura în limba românǎ. Unele lecturi vor fi în englezǎ.

Nu existǎ taxe de participare.

Cei interesați sunt așteptați sǎ contribuie la atelier sǎptǎmânal în timpul orelor de lucru al Centrului Claca. Un program mai detaliat va fi anunțat la începutul atelierului.

Printre organizatorii atelierului şi invitații lor se aflǎ: Corina Apostol, Biroul de Studii Melodramatice (Irina Gheorge şi Alina Popa), Claudiu Cobilanschi, Carmen Coțofana, Andra Matzal, Mihai Lukacs, Ştefan Tiron, Iulia Toma.

ArtLeaks este o platformǎ colectivǎ fondatǎ de un grup de artiști, curatori, istorici de artǎ şi scriitori împotriva abuzului integritǎții profesionale şi a drepturilor lor de muncǎ în lumea artei. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa art-leaks.org.

Claca este un centru independent pentru activitǎți comunitare, organizare politicǎ, dezbatere şi educație criticǎ. Claca se adreseazǎ tuturor celor care vor sǎ schimbe idei liber şi sǎ lupte pentru poziția lor în societate, pentru condițiile lor de trai şi de muncǎ, educație cât şi acelor persoane şi grupuri deja active politic. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa centrulclaca.wordpress.com.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com