Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.09.2013

Artă populară - costume populare tradiţionale

Marcând împlinirea a două decenii de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre România și Republica Polonă, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune comună de mărci poștale realizată în parteneriat cu Poșta Poloneză – Poczta Polska, intitulată “Artă populară – costume populare tradiționale”. Începând cu ziua de miercuri, 11 septembrie 2013, emisiunea comună de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

FDC Romania-Polonia

Susținătoare constantă a culturii și valorilor tradiționale, Romfilatelia celebrează acest eveniment abordând o tematică ce exprimă perenitatea artei populare, sintetizată în mod exemplar prin costumul tradițional, o adevărată „carte de identitate” pentru numeroase generații.

Cele două costume populare tradiționale reproduse pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 8,10 lei reprezintă: zona Bistrița-Năsăud – costumul românesc denotă optimism, exprimat plastic de contrastul dintre pânza albă a cămășilor și roșul puternic al broderiilor, și zona Cracovia – costumul polonez este viu colorat, alăturând albului și negrului frumoase și puternice nuanțe de roșu și albastru. Elementul caracteristic comun al acestora îl reprezintă pana de păun, simbol al tinereții și optimismului, purtată de feciori în ambele culturi populare.

Emisiunea este completată de plicul „prima zi” și machetată într-o coliță dantelată, o minicoală de 10 timbre și o coală de 20 de timbre. Pe manșeta coliței emisiunii este reprodusă sigla prieteniei polono-române, concepută de graficianul polonez Jacek Doszyn, lucrare câștigătoare a concursului organizat la începutul anului 2013 de către Institutul Polonez din București, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din București și al Ambasadei Republicii Polone în România. Sigla este destinată să însoțească și să evidențieze toate evenimentele organizate pe parcursul anului 2013 destinate aniversării a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre România și Republica Polonă.

colita RO-PL

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com