Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.07.2012

Arhetipuri sculpturale

Muzeul Naţional de Artă al României organizează joi, 5 iulie 2012, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei “Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn”, deschisă la parterul Galeriei Naţionale. Curatorul expoziţiei este Ana Zoe Pop, specialist în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a muzeului. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – 28 octombrie 2012.

“Dans din Oaş” de Geza Vida


Expoziţia cuprinde 75 de piese de sculptură în lemn din patrimoniul Galeriei Naţionale a MNAR, create în perioada 1918-1999 de 22 de artiști, printre care: Hans Mattis-Teutsch, Miliţa Petraşcu, Borgo Prund, Romul Ladea, Geza Vida, Constantin Arămescu, George Apostu, Peter Balogh, Gabriela Manole Adoc, Constantin Popovici, Ovidiu Maitec ș.a.

“Radar” de Ovidiu Maitec

Expoziţia se înscrie într-un demers de valorificare a unui fond muzeal mai puțin cunoscut, fiind inedită prin numărul mare de artiști selectați pentru a ilustra tema propusă.

Limitându-se la sculptura în lemn din colecţiile muzeului, expoziţia nu își propune o abordare exhaustivă a subiectului, ci mai degrabă o prezentare cronologică a unor repere semnificative din evoluţia acestei tehnici artistice, în viziunea sculptorilor din România, pe parcursul secolului al XX-lea.

“Portrete” de George Apostu

Lucrările selectate ilustrează câteva modalităţi prin care sculptorii români s-au raportat la noţiunea modernistă de “fidelitate faţă de materie”, impusă de Brâncuşi şi generaţia lui, folosind tehnica cioplirii în lemn și polisajul, care implică lucrul direct cu materialul sculptural și absența intermediarilor (elevi, ucenici, angajaţi etc.), precum și transferarea interesului de la obiectul reprezentării, la proprietăţile și specificitatea materiei prime – în cazul de faţă lemnul.

“Familia” de Constantin Popovici

În expunere sunt prezenţi artiști interbelici, care oscilează între un modernism clasicizant și forme radicale ale modernităţii, alături de sculptorii afirmaţi la sfârșitul anilor ’60 şi în anii ’70, perioadă de generalizare şi diversificare a expresiei abstracte, când sculptura în lemn devine un fenomen major, fiind stimulată de apariţia şi proliferarea simpozioanelor de sculptură în aer liber.

“Coborarea de pe cruce” de Borgo Prund
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com