Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.05.2013

Imersiune în imaginar

Sâmbătă, 18 mai 2013, de la ora 18:00, la Galeria Gheorghe Naum de la Muzeul Brăilei are loc vernisajul expoziţiei de grafică digitală “Imersiune în imaginar”, semnată Makokei. Expoziţia este deschisă în perioada 18 mai – 16 iunie 2013, zilnic între orele 10:00–18:00.

Imersiune în imaginar

Marilena Preda-Sânc explică: “Picturile digitale, fiindcă despre aşa ceva este vorba, semnate de Nicolae Macovei Makovei, ne imersează într-o lume inventată, modelată după legi estetice care se integrează perfect în arealul noului vizual contemporan. Peisaje mnemonice real-virtuale, reverii întrezărite, ne încântă prin prospeţimea culorilor şi spontaneitatea modelării formelor. Unele lucrări digitale conţin un decorativ expandat, prelins din bidimensional, care conferă ambiguitate imaginii şi ne deschide nouă, ca privitori, poarta combinaţiilor posibile în complectarea discursului auctorial. Alte opere digitale implică desfăşurări de forme organice, nedenumite, ce ilustrează un viu fabulos, orchestrat în registre temporale pline de muzicalitate. Ecouri arhitecturale urbane sunt împachetate în structuri abstracte – obiectuale şi crează environment-uri cu calităţi cinetice şi de Op Art. Aglomerări de linii şi culori configurează spaţii horror vacuum, accentuând, în unele cazuri, un dramatism care rămâne în limitele armoniei clasice meditative.”

Nicolae Macovei (Makovei) declară: “Există un imaginar al raţiunii sau al cunoaşterii, în general vorbind? Poate… Oricum, la nivel existenţial, lumea familiară, cea de toate zilele, interferând cu imaginarul, este astăzi la fel de vie ca în trecut. Artistul este cel mai bun cercetător, dar şi cel mai puternic negator ai familiarului banalizat. Desigur, forţa mitică a imaginarului nu poate fi uşor „îmblânzită”. Influenţat tot mai mult de gândirea ştiinţifică şi de rigorile, sau mai bine spus, dimensiunile ei de profunzime, artistul poate fi „buricul” unde se întâlneşte cerul cu pământul, fotonii cu sensibilitatea genetică a sentimentului mediat de minte, în relevarea frumuseţii misterioase a lumii largi şi a fiinţei umane în integralitatea ei spirituală. Gândită, sau mai exact spus, regândită ca emoţie a organizării şi a existenţei. Poate acest gongorism să fie chiar adevărul, adevărul artistului, dar şi donchijotismul lui. „Imersiune în imaginar” poate fi un fel de călătorie dintr-un univers în altul, pentru a te întâlni cu un poem imaginar, preţ de o clipă…”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Grafica digitala, Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com