Galeria de Arta

arta pentru tine

  13.12.2012

O schiţă de Rafael a fost vândută pentru 30 de milioane de lire sterline

Una dintre schiţele cele mai bune ale maestrului renascentist Rafael, deţinută de un particular, a fost vândută cu 29,7 milioane de lire sterline (47,9 milioane de dolari), dublu faţă de cât se aştepta. Agenţii de licitaţii ai casei Sotheby’s aveau speranţe mari pentru lucrarea “Cap de apostol” din secolul al XVI-lea, studiu al pictorului Rafael efectuat pentru pictura “Schimbarea la faţă” expusă la Muzeele Vaticanului din Roma. Când artistul a murit în 1520, trupul său a fost găsit în atelierul său, având la cap pictura ce va deveni faimoasă.

Cap de apostol

Schiţa care măsoară 38×28 cm, realizată în cretă neagră, a efectuat un miniturneu prin lume înainte de a ajunge la licitaţia de la Londra, pentru a spori interesul publicului din Asia, Europa şi America de Nord.

“Dacă ai noroc, la un moment dat în cariera ta, intri în contact cu o lucrare de acest gen,” a spus Gregory Rubinstein, directorul departamentului vechilor maeştri de la Sotheby’s. “Un număr important de colecţionari mari au participat la licitaţie, recunoscând geniul lui Rafael şi frumuseţea extraordinară a acestui desen, cu provenienţa sa excepţională.”

Conform informaţiilor casei Sotheby’s, doar două alte desene de acelaşi calibru ale lui Rafael au fost scoase la licitaţie în ultimii 50 de ani. În 2009, “Capul unei muze” (cretă neagră) vândută pentru 29,2 milioane de lire sterline la casa Christie’s din Londra.

“Cap de apostol” provine dintr-o colecţie de la Chatsworth, reşedinţa străveche a celui de-al doisprezecelea Duce de Devonshire, care este şi director adjunct al casei Sotheby’s. Se aşteaptă ca procedurile vânzării să se îndrepte către administratorul moşiei.

Cumpărătorul nu a fost identificat, însă cotaţia câştigătoare a revenit unui membru al personalului casei Sotheby’s care adeseori reprezintă clienţi ruşi.

Printre alte lucrări preţioase vândute la licitaţie se numără cea a maestrului olandez Jan Steen, care reprezintă o scenă interioară, “Rugăciunea dinaintea mesei”, datată 1660 şi vândută pentru 5,6 milioane lire sterline, valoarea aşteptată fiind cotată între 5 şi 7 milioane.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Desen, Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com