Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.01.2012

Simbolismul lui Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, Marchiz de Púbol (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989) a fost un pictor spaniol suprarealist care s-a născut în Figueres, în provincia spaniolă Catalunia. Dali era un desenator talentat, renumit pentru imaginile sale izbitoare şi bizare de influenţă suprarealistă. Calitatea picturii sale a fost adesea pusă pe seama influenţei maeştrilor Renaşterii. Lucrarea sa cea mai cunoscută, “Persistenţa memoriei”, a fost terminată în 1931.


Repertoriul artistic al lui Salvador Dali a inclus filmul, sculptura şi fotografia. A colaborat cu Walt Disney la desenul animat de scurt metraj, “Destino”, animaţie nominalizată la premiile Oscar şi difuzată postum, în 2003. A colaborat şi cu Alfred Hitchcock la filmul “Spellbound”.

Dali a insistat asupra “filiaţiei sale arabe”, pretinzând că strămoşii săi erau descendenţii maurilor care au ocupat sudul Spaniei timp de aproape 800 de ani (711-1492) şi a atribuit acestor origini “iubirea pentru tot ce este poleit şi excesiv, pasiunea pentru lux şi iubirea pentru îmbrăcămintea orientală”.

Considerat o persoană plină de imaginaţie, Dali avea o afinitate pentru lucruri neobişnuite ca să atragă atenţia asupra sa, enervându-i uneori pe cei care-i iubeau lucrările la fel de mult pe cât îi agasa pe criticii săi, din moment ce manierele sale excentrice atrăgeau câteodată atenţia publicului mai mult decât picturile sale. Notorietatea căutată în mod intenţionat a avut ca rezultat recunoaşterea publică şi achiziţionarea creaţiilor sale de cumpărători de toate vârstele.

Dali a exploatat simbolismul extensiv în lucrările sale. De exemplu, ceasurile moi care au apărut pentru prima oară în “Persistenţa memoriei” ne duc cu gândul la teoria lui Einstein că timpul este relativ şi nu fix. Idea ceasurilor care funcţionau simbolic în acest fel i-a survenit lui Dali când privea fix o bucată de brânză Camembert care se topea în soarele unei zile fierbinţi de august.

Elefantul este, de asemenea, imagine omniprezentă în lucrările lui Dali. Acesta apare pentru prima oară în 1944 în “Vis provocat de zborul unei albine în jurul unei rodii, cu o secundă înainte de trezire”. Elefanţii, inspiraţi de sculptura lui Bernini de la Roma care reprezenta un elefant ce ducea în spate un obelisc străvechi, sunt înfăţişaţi “cu picioare ale dorinţei lungi, multi-articulate, aproape invisibile” şi obeliscuri în spinare. Asociate cu imaginea picioarelor sale fragile, poverile duse în spate, renumite pentru simbolistica lor falică, crează o senzaţie de realitate fantomatică. “Elefantul este o distorsiune în spaţiu”, explică un studiu, “picioarele sale filiforme contrastând cu idea de imponderabilitate cu structură”.

“Pictez tablouri care mă fac să mor de bucurie, creez cu o naturaleţe absolută, fără cea mai mică preocupare estetică, fac lucruri care mă inspiră cu o adâncă emoţie şi mă străduiesc să le redau cu onestitate”, mărturisea Salvador Dali în “Dali şi suprarealismul” a lui Dawn Ades.

Oul este o altă imagine comună pentru Dali. El asociază oul cu viaţa intrauterină simbolizând speranţa şi iubirea şi apare în “Marele masturbator” şi “Metamorfoza lui Narcis”. Şi alte animale îşi fac apariţia prin lucrările sale: furnicile care semnifică moartea, decadenţa, o dorinţă sexuală uriaşă; melcul este asociat cu capul omenesc (a văzut un melc pe o bicicletă din faţa locuinţei lui Freud când l-a întâlnit pentru prima oară), iar lăcustele sunt simbolul degradării şi fricii.

Dali a fost un artist versatil, care nu s-a limitat doar la a picta, iar printre lucrările sale cele mai populare sunt sculpturi şi alte obiecte, remarcându-se şi pentru contribuţiile aduse teatrului, modei şi fotografiei, printre altele.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com