Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.06.2011

Venezia în Polonia

Pe 17 iunie 2011, în cadrul festivalului de artă satirică Satyrykon, s-a deschis la galeria de artă Ring din localitatea Legnica, Polonia, expoziţia de caricatură “Venezia”, semnată Florian Doru Crihană. Timp de o lună, publicul polonez poate admira cu zâmbetul pe buze viziunile veneţiene ale binecunoscutului caricaturist român.

carnaval

Mariana Tomozei Cocoş spune: “Artistul se bazează în mare măsură în aceste demersuri pe ideea de şoc, de surpriză pe care corelarea caricaturii cu acest tip de subiect o stârneşte în privitor; în acelaşi timp, tema devine o provocare chiar pentru artist, prin transferul ei din zona de perceptie obişnuită picturii sau sculpturii, în cea a caricaturii.
Acesta este şi cazul „Veneţiei”, tema devenită clasică, într-un fel, în domeniul picturii, începând chiar cu vedutiştii veneţieni din secolul al XVIII-lea şi continuând cu atâţia alţi autori din secolele următoare.
Crihană reia toate imaginile cunoscute ale celebrului oraş (bazilica San Marco, Podul Rialto, Puntea suspinelor, etc…) sau scenele tipice cu gondolieri, turişti, carnavaluri, măşti şi le corelează cu situaţii obişnuite, din viaţa curentă, astfel încât Veneţia în interpretarea lui devine cadrul unei adevarate cascade de scene umoristice.
Interesant este faptul că artistul speculează mai puţin deformările obişnuite în domeniul caricaturii – şarjele ce stârnesc adesea mai mult grimasa decât rasul- preferând un tip de naraţiune unde decorul şi acţiunea participă în egală măsură la umorul situaţiilor imaginate. Există astfel un anumit dinamism al imaginii care integrează personajele şi cadrele unde acestea evoluează, dinamism cuprinzând însuşi spaţiul fluid al ambientului într-o mişcare permanentă, cinematografică.
Într-adevăr, privitorul sesizează personajele din această „Veneţie” a lui Crihană antrenate în acţiunile curente şi inconştiente de absurdul la care participă, captivate fiind de mişcările lor cotidiene ce capătă dimensiuni inedite în oraşul din laguna.
Artistul recurge, ca de obicei, la o mare diversitate de construcţii compoziţionale evitând astfel posibilitatea instalării „clişeelor” în modul de exprimare plastică. Inventivitatea punerii în pagina a imaginii este însoţită de inventivitatea resurselor umoristice etalate de expoziţie.”

Expoziţia se va muta apoi în Belgia, la European Cartoon Center din Kruishoutem, în octombrie 2011.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Umor, Stiri, Caricatura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com