Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.04.2013

James Gillray

James Gillray s-a născut pe 13 august 1757 şi a decedat pe 1 iunie 1815. A fost un caricaturist britanic şi un faimos tipograf pentru satirele sale sociale şi politice, cele mai multe dintre ele publicate în perioada 1792-1810, o parte fiind îndreptate împotriva regelui George al III-lea, satirizând pretenţiile acestuia privind cunoştinţele sale artistice şi obiceiurile de doi bani.


Enciclopedia Britanica îl consideră de nepreţuit pentru cei care vor să studieze manierele şi viaţa politică engleză, atribuindu-se aproape 1000 de caricaturi, în vreme ce alţii sunt de părere că ar fi fost autorul a 1600-1700 lucrări.

Caricaturile sale cu tente politice includ “Britannia between Scylla and Charybdis”, o ilustraţie în care Pitt este portretizat într-o lumină favorabilă; “The Bridal Night”; “The Apotheosis of Hoche”, ce zugrăveşte excesele Revoluţiei Franceze; “The Nursery with Britannia reposing in Peace”; “The First Kiss these Ten Years” (1803), o altă satiră despre pace despre care se spune că l-ar fi amuzat pe Napoleon; “The Hand-Writing upon the Wall”; “The Confederated Coalition”; “Uncorking Old Sherry”; “The Plumb-Pudding in Danger” (cea mai renumită caricatură politică tipărită); “Making Decent”; “Comforts of a Bed of Roses”; “View of the Hustings in Covent Garden”; “Phaethon Alarmed” şi “Pandora deschizând cutia”.

O parte a lucrărilor lui James Gillray au fost publicate în “Caricaturi tipărite între 1818 şi jumătatea anilor 1820″. Următoarea ediţie a fost publicată în 1830.

Vederea a început să-l trădeze în 1806. A început să poarte ochelari însă nu îl ajutau prea mult. Nemaifiind capabil să lucreze la nivelul pe care şi-l dorea, James Gillray a devenit depresiv şi a început să bea serios. În septembrie 1809 a realizat ultima sa lucrare.

În iulie 1811 Gillray a încercat să se sinucidă aruncându-se pe fereastra unei mansarde deasupra magazinului Humphrey din St James’s Street. Gillray şi-a pierdut minţile şi a fost îngrijit de Hannah Humphrey până la moartea sa, care a survenit la 1 iunie 1815. James Gillray a fost îngropat în cimitirul bisericii St James din Piccadilly, Londra.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Umor, Video, Artisti, Caricatura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com