Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.01.2013

Weaving Memory

Vineri, 1 februarie 2013, în intervalul orar 18:00-22:00, la Anca Poterasu Gallery din Bucureşti (Str. Plantelor, nr. 56, Bucureşti, sector 2) are loc vernisajul expoziţiei “Weaving Memory”, a artistei finlandeze Eeva Kukkonen. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 1 februarie - 15 martie 2013.

Käspaikka

“Käspaikka” de Eeva Kukkonen, ulei pe pânză, 180×90 cm, 2012


Bortolotti Frediano spune: “Titlul expoziţiei face referire într-o primă instanţă la interacţiunea dintre pictură şi broderie şi într-un plan secund la percepţia asupra celor două practici vizuale, în mod tradiţional opuse, în contexte la rândul lor diferite artistic, cultural şi social: Finlanda şi România.
În contextul global-industrial, arta textilă europeană este percepută oarecum unitar; însă relaţia specială a femeii cu acest domeniu artistic şi diferenţele de statut al femeii diferă, iar percepţia subiectului se distinge într-o mare măsură, mai ales, în cele două ţări.
Căutarea pictorial-figurativă a Eevei se concentrează pe reprezentarea anonimă a chipurilor umane în memoria observatorului, în timp ce formele cusute şi brodate sunt explorate în memoria tradiţiei Kareliene, regiune din sud-estul Finlandei, parţial anexată de Rusia în 1944.
Interesul pentru tradiţiile kareliene îşi are originile într-o istorie personală, o parte a familiei Eevei fiind originară din partea “rusească” a Kareliei, un teritoriu în care memoria prezenţei lor a fost anulată şi absorbită, transformată şi uitată de către partea finlandeză.
Pornind de la o vizită a locurilor şi a fostelor case ale familiei care abia se mai discern, în prezent, Eeva a pornit acest proiect, imaginându-se în locul bunicilor săi şi reflectând asupra creativităţii decoraţiunilor produse de ei, ca o călătorie de reconstrucţie a memoriei tradiţiilor pierdute, aducând împreună pictura şi arta textilă.
Lucrările Eevei capătă semnificaţii noi în contextul artistic, cultural şi social actual. Utilizarea pe acelaşi nivel a tehnicilor pictoriale şi textile reprezintă o critică la adresa poziţiei tradiţional atribuite femeilor în relaţia cu arta: pentru o lungă perioadă în care pictura era poziţionată ca fiind cea mai elevată dintre artele vizuale, în termeni Hegelieni, creativitatea feminină era exilată în domeniul artelor textile şi al decoraţiunilor.
Ca pictor contemporan, pentru Eeva este important să nu se anuleze memoria unei părţi a trecutului propriu, tradiţia artei textile. Analiza creativităţii exprimate în perioada preindustrială prin tehnici “mesteşugăreşti” şi reflexia asupra oportunităţilor din ce în ce mai rare de a crea obiecte cu propriile mâini se transformă într-o critică estetică asupra utilizării contemporane a resurselor creative.
Căutarea unei amintiri pierdute reprezintă în cele din urmă un efort de a păstra individualitatea tradiţiilor în faţa nivelării culturale brutale din prezent.
Pe lângă o căutare a memoriei personale, lucrările Eevei contribuie la supravieţuirea culturii kareliene şi cultivă interesul pentru activităţile tradiţionale în general; sunt demersuri nici anacronice, nici nostalgice, ci o oportunitate de a reflecta asupra posibilităţilor de a ne pune amprenta personală asupra trecerii timpului.
În contextul deschiderii oferite de Uniunea Europeană în formă ei actuală, e un exerciţiu de datorie ca un artist să raţioneze asupra diferenţelor de limbă şi tradiţie, după cum, într-un plan social, este importantă identificarea diversităţii ca un factor de amplificare, şi nu de diminuare, a culturii comune.
Arta poate fi un instrument ce poate influenţa societatea şi obiceiurile, prin simplul acces la modele alternative de muncă şi de viaţă; este o alegere ce încearcă să deschidă o alternativă la mainstream-ul cultural contemporan.”

Eeva Kukkonen s-a născut în 1985 la Turku, Finlanda. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bologna, în 2009. Locuieste şi lucrează în Berlin. Câteva dintre expoziţiile sale personale sunt “Every man’s memory is his private literature” (Anca Poterasu Gallery, Bucureşti, 2010) şi “Vi presento la mia famiglia e qualche amico animale” (Palermo, 2009).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Arta textila, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Sunt din TIMISOARA nu am vazut expozitia
    Multe influente experienta bogata

    www tapestries.ro

    Comentariu de ana hoble | 24.03.2013

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com