Galeria de Arta

arta pentru tine

  9.10.2012

Vernisajul expoziţiei “Priveşte înainte cu bucurie”

Priveşte înainte cu bucurie” este genericul sub care artista plastică Maria Iosub şi-a lansat vineri, 5 octombrie 2012, expoziţia personală de pictură pe şevalet la Clinica Oftalmestet, conţinând lucrări din colecţiile “Priveşte lumea” şi “Natura de lângă noi”. Evenimentul, organizat de Fundaţia Dr. Schmitzer, este primul dintr-o lungă serie ce-şi doreşte să aducă în atenţia publicului un concept inovativ de promovare îngemănată a două domenii de activitate aparent necongruente: medicina şi arta plastică.

vernisaj

Arta plastică a ieşit de mult din spaţiile expoziţionale. Proiectul unic în România lansat de Fundaţia Dr. Schmitzer împreună cu Clinica Oftalmestet aduce în faţa publicului un altfel de dialog al medicinii cu arta plastică. Seria de evenimente “Priveşte înainte cu bucurie” s-a lansat cu expoziţia cu vânzare a reputatei artiste Maria Iosub, eveniment la care au participat personalităţi din lumea medicală şi artistică (Angela Similea, impresarul Valentin Stoian, veteran al show-business-ului românesc, Prof. Dr. Monica Pop, Directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti). La Clinica Oftalmestet din Calea Şerban 35, vizitatorii pot găsi 25 de picturi pe şevalet, lucrări realizate de Maria Iosub în perioada 2008-2012. Preţurile lor variază între 2000 şi 8000 lei. Publicul poate vizita expoziţia în perioada 5 octombrie 2012 - 5 noiembrie 2012, de luni până vineri între orele 9:00–19:00.

Evenimentul marchează a 18-a expoziţie personală în portofoliul artistei, într-o carieră ce se întinde peste 30 de ani. Născută pe 5 aprilie 1960 în judeţul Bacău, absolventă a Liceului Octav Băncilă din Iaşi, apoi a Institului Goethe din Frankfurt pe Main, Maria Iosub a depăşit graniţele României de la bun început. Biografia sa artistică însumează expoziţii personale în ţară şi în străinătate (incluzând metropole precum Frankfurt, Istanbul, Valetta) şi 11 participări la expoziţii de grup. Lucrările sale se află în colecţii particulare din România, Germania, Franţa, Austria, Italia, Turcia, Irlanda, SUA, Malta, Israel, Noua Zeelandă.

Preţurile lucrărilor expuse variază între 2000 şi 8000 lei

Criticul Vladimir Bulat spune: “Pictura Mariei Iosub suprinde de fiecare dată. Este mereu suprinzătoare, pentru ca universul ei pictural şi imagistic pare inepuizabil. Ai sentimentul că nimic nu e prea puţin pentru a fi pictat: pajişti cu flori, fructe, marea… Marea este la Iosub un nume mai degrabă generic, un punct de pornire. Artista ne face atenţi la faptul că a te bucura de toate acestea este un dar al omului. La contactul cu natura, cu cerul, el devine împlinit, mereu încrezător, paşnic. Arta are şi această menire, de a-l susţine pe om în faptele lui bune. Maria Iosub pictează muzical, pentru că înţelege muzica, şi ştie că muzica este glasul naturii profunde din noi. În faţa picturilor ei ajungem să înţelegem că a privi nu este sinonim cu a vedea! Or, aceste lucruri trebuie învăţate, cultivate, simţite…”

Maria Iosub si Dr Speranta Schmitzer

Maria Iosub şi Dr. Speranţa Schmitzer

Dr. Speranţa Schmitzer, Director Executiv al Clinicii Oftalmestet, adaugă: “Este o provocare extrem de specială lansarea la nivel naţional a acestui concept nou pe piaţa de profil. „Priveşte înainte cu bucurie” va aduce un plus de culoare şi de bucurie tuturor celor care intră în Clinica Oftalmestet. Sperăm că va fi deopotrivă un fenomen cultural şi medical, care îşi va arăta roadele în timp. Este pentru prima dată în istoria medicinii româneşti când o clinică de oftalmologie găzduieşte în spaţiile sale o expoziţie personală de pictură, o caldă pledoarie pentru sănătatea ochiului, a minţii şi a sufletului oricăruia dintre noi.”

„În ziua de azi, când totul trepidează la cote maxime, când nu mai avem timpul necesar pentru a privi în jurul nostru realitatea, viaţa, natura şi lumea înconjurătoare, când nu mai este timp pentru artă, când nu mai sunt spaţii de expoziţii care să găzduiască pe acei tot mai mulţi artişti plastici, am simţit că trebuie să facem ceva,” argumentează arh. Gheorghe Schmitzer, Preşedinte al Fundaţiei Dr. Schmitzer, adăugând că “este doar primul proiect, deschizător de drum, dintr-un lung şir de de evenimente cultural-artistice.”

Arh. Gheorghe Schmitzer, Presedinte al Fundatiei Dr Schmitzer

Arh. Gheorghe Schmitzer, Preşedinte al Fundaţiei Dr. Schmitzer

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com