Galeria de Arta

arta pentru tine

  31.01.2013

Taxidermy Lesson

Joi, 7 februarie 2013, de la ora 18:00, la Zorzini Gallery din Bucureşti (Str. Thomas Masaryk nr. 31) are loc vernisajul expoziţiei “Taxidermy Lesson” de Teodora Axente. Curatorul expoziţiei este Adina Zorzini.

Taxidermy Lesson

Adina Zorzini spune: “Teodora Axente este o artistă emergentă, descendentă a Şcolii de Artă de la Cluj, care trăieşte şi lucrează în oraşul cu acelaşi nume. Practica sa artistică include suportul clasic al picturii în ulei pe pânză, în timp ce subiectele şi maniera în care acestea sunt formulate denota preocupări existenţiale şi întrebări adresate social lumii contemporane.
Teodora Axente este unul dintre cei mai promiţători artişti tineri români, iar pictura sa combină o capacitate tehnică excelentă cu un foarte bine dezvoltat simţ al observaţiei în ceea ce priveşte noua ordine socio-personală şi contextul unei umanităţi căreia îi aparţinem şi căreia îi suntem martori cu toţii. Acest proces de explicitare al nevoii noastre de atenţie, dorinţă şi acceptare se desfăşoară în lucrările Teodorei Axente pe fundalul celor mai comune background-uri, ca pentru a sublinia faptul că aceste ritualuri socio-personale, similare cu regulile taxidermiei, au devenit de acum noul nostru canon de conduită general acceptat.
Cele mai noi lucrări ale Teodorei Axente, grupate în solo show-ul intitulat Lecţia de Taxidermie, devoalează şi prezintă ceea ce zace dincolo de căutările şi nevoia de aprobare din partea sinelui şi a celorlalţi; ni se arată o formă de alienare ritualică învelită în pene şi blănuri de animale, în spatele căreia personajele stau izolate şi tăcute, aşteptându-şi auto-devenirea într-o stare de nemişcare şi tăcere profundă. Astfel, Teodora Axente statutează şi descrie în egală măsură teribila schismă care s-a produs în condiţia omului nou, contemporan, transformat dintr-un animal social într-o fiinţă singuratică, blocat într-o poză împăiată şi înţepenită, convertit într-un trofeu al imaginii de sine.”

Teodora Axente s-a născut în 1984. Este câştigătoarea reputatului premiului ESSL pentru artă, ediţia 2011, iar printre expoziţiile susţinute până acum atât în ţară, cât şi în străinătate, se numără un solo show prezentat în 2012 la Ana Cristea Gallery din New York, în timp ce expoziţia personală de faţă reprezintă primul solo show al artistei în Bucureşti.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com