Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.02.2011

Tăcerea luminii

Asociaţia speologică SpeleoTeam din Timişoara şi Cărtureşti organizează vernisajul expoziţiei de fotografie de peşteră “Tăcerea luminii”, eveniment care are loc joi, 24 februarie 2011, de la ora 19:00, în ceainăria librăriei Cărtureşti din Timişoara (str. Mercy, nr. 7). Reunind fotografii realizate de Cosmin Nistor, Cosmin Ivan şi Cristian Tzecu în peşteri din Banat, Apuseni şi Podişul Mehedinţi, expoziţia marchează sărbătorirea a 10 ani de la înfiinţarea SpeleoTeam. Vernisajul cuprinde, alături de întâlnirea cu autorii, o proiecţie de fotografii de peşteră neincluse în expoziţie şi un recital de chitară clasică susţinut de Iulian Neag.

Tacerea luminii

În sălile şi tunelurile de labirint ale peşterilor, timpul nu se grăbeşte nicăieri. Picătură cu picătură, clădeşte stalactite şi stalagmite, cu o răbdare fără egal. Aşijderea, fotografia de peşteră cere răbare la nesfârşit, ore în şir petrecute în frig şi umezeală, preţ lesne plătit de către cei care împletesc două pasiuni într-una: speologia şi fotografia. „Turele de fotografie de peşteră rareori ţin sub 8 ore, după care te întorci cu o recoltă de 3 fotografii bune”, socoteşte Cosmin Nistor, preşedintele SpeleoTeam şi co-autor al imaginilor din expoziţie.

Fotografia de peşteră este, ca şi speologia în sine, o activitate de echipă ce îşi împarte şi greul echipamentului, şi inspiraţia, şi soluţiile tehnice găsite. Într-un scenariu clasic, o persoană declanşează – cu timpi de expunere generoşi, o alta desenează cu o sursă de lumină conturul vreunei coloane, o alta luminează plafonul sălii, o alta rămâne în cadru, ca personaj. Timpii de expunere sunt lungi la fiecare cadru, vreo 8 secunde de respiraţie ţinută în piept, iar deseori pe acelaşi cadru se fac 20-30 de încercări, adică vreo oră şi jumătate de expuneri succesive într-un singur loc. Iar acestea sunt vremurile uşoare ale digitalului, faţă de cele romantice, adică până prin 2007-2008, când încă se mai fotografia pe diapozitiv.

În peşteri e tăcere perfectă şi e răbdare. Fotografiile de peşteră sunt rodul amândurora.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com