Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.04.2012

Spaţiu expandat - individ şi masă

Asociaţia Volum Art lansează un apel de proiecte pentru programul Spaţiu expandat, pe tema individ şi masă. Apelul este deschis în perioada 19 aprilie – 20 mai 2012. Proiectul propune publicului bucureştean un eveniment amplu, desfăşurat pe o perioadă de şapte luni, aprilie – octombrie 2012, şi cuprinde un apel de proiecte destinat artiştilor, o expoziţie cu propunerile selectate şi o intervenţie temporară în spaţiul public – amplasarea a 7 lucrări de artă contemporană în Bucureşti în perioada 6 septembrie – 31 octombrie 2012.

Locaţiile propuse pentru intervenţie de către autorii proiectului, Judit Balko şi Mihai Balko, sunt spaţii pietonale din centrul Bucureştiului, oferind astfel publicului un traseu cultural urban ce începe în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc şi se termină pe Bd-ul Magheru, vis a vis de Librăria Cărtureşti.

Tema propusă anul acesta, individ şi masă, aduce în discuţie atât modul în care este perceput spaţiul public, cât şi relaţia dintre protagoniştii lui. Un mod de a pune în discuţie acest raport poziţionează într-o relaţie antagonică individul – ce reprezintă singularul şi masa/mulţimea – formă nedefinită şi structură de manifestare a individului în spaţiul public. În acest context, individul poate fi un anonim care se pierde în mulţime sau vectorul care dă identitate mulţimii. Această interpretare a celor doi termeni ai opoziţiei are un caracter orientativ, artiştii fiind liberi să extindă aria de semnificaţii a temei propuse.

Artiştii sunt invitaţi de către autorii proiectului să se implice în remodelarea spaţiului urban şi să realizeze lucrări site-specific (sculpturi, instalaţii, sculpturi-obiect, etc.) ce răspund temei lansate şi se integrează în spaţiul ales pentru amplasare.

Pe lânga cele două lucrări ale iniţiatorilor proiectului, alte 5 lucrări vor fi selectate spre a popula centrul oraşului Bucureşti pe o perioadă de 2 luni. Selecţia va fi realizată de către un reprezentant al asociaţiei şi doi critici de artă, lucrările urmând a primi aprobare de expunere din partea Consiliului Ştiinţific al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Asociaţia Volum Art va susţine artiştii în realizarea lucrărilor. Fiecare artist participant va primi suma de 3600 lei brut (2665 lei net). Lucrările realizate în cadrul proiectului rămân în proprietatea artiştilor.

Materiale din care se vor realiza lucrările trebuie să fie potrivite expunerii în aer liber şi să reziste pe o perioadă de două luni, atât la acţiunea deterioranta a factorilor de mediu, cât şi la posibilele acţiuni distructive ale factorului uman. Pe durata expunerii, artistul trebuie să-şi stabilizeze lucrarea astfel încât aceasta să nu reprezinte un pericol pentru pietoni.

Asociaţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele deteriorări sau vandalizări ale lucrărilor.

Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa spatiuexpandat.wordpress.com.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Concursuri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com