Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.09.2008

Soarele rece

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Societatea Colecţionarilor de Artă din Transilvania, organizează, în perioada 19 septembrie – 5 octombrie 2008, expoziţia retrospectivă de pictură şi grafică “Soarele rece – Alexandru Cristea – 80″. Vernisajul expoziţiei va avea loc în sălile “Temporare”, vineri, 19 septembrie 2008, ora 17:00. Cu ocazia acestui eveniment, va avea loc şi lansarea volumului “Soarele rece”, semnat de Vasile Radu şi dedicat aniversării celor 80 de ani ai artistului, un omagiu adus vieţii şi creaţiei maestrului clujean.

Absolvent al Institutului de Arte plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, promoţia 1958, Alexandru Cristea a debutat cu expoziţii de grafică, urmate, până în prezent, de numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară şi în străinătate. În paralel, artistul s-a manifestat şi ca un cunoscut ilustrator de carte. A călătorit peste hotare, în stagii de documentare, în Franţa, Italia, Germania sau în fosta Uniune Sovietică. Din anul 1967, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Creator prodigios, maestrul Alexandru Cristea propune, în cadrul acestei expoziţii-eveniment, pe lângă numeroase lucrări de pictură în ulei, şi o serie de lucrări realizate atât în diverse tehnici ale graficii, cât şi în diverse tehnici mixte.

Muzeograful Dan Breaz spune despre creaţia artistului: “Sensul general al operei lui Alexandru Cristea pare să facă trimitere la elementele emblematice ale unor parabole existenţiale. Opţiunea estetică de utilizare a limbajului parabolei s-a conjugat, de-a lungul creaţiei lui Alexandru Cristea, cu conştiinţa resemnificării unor convenţii imagistice. Indiferent dacă este vorba despre scenografia misterioasă a suprarealismului, despre esenţializarea realităţii după model cubist, despre propunerea dezinvoltă a realului straniu modificat, în sensul realismului magic, sau despre sentimentul de anxietate pe care pictura metafizică îl transmite atunci când le atribuie mai degrabă obiectelor, decât fiinţelor, sensul existenţei spirituale, artistul nu s-a afiliat la niciuna dintre aceste alternative estetice, ci le-a exploatat în sensul unor convenţii, ca pe un cumul de pattern-uri stilistice şi în conformitate cu o gândire artistică eminamente raţională. Coerenţa gândirii sale artistice l-a determinat pe Alexandru Cristea să obţină însă, în majoritatea cazurilor, un raport de relativă echivalare figurativă cu realitatea. Astfel, artistul proiectează pe pânză imagini care par plauzibile ca reprezentare realistă, părând să fie reflectări ale realităţii empirice în conştiinţa sa, dar care de fapt reprezintă tot atâtea proiecţii personale asupra realităţii empirice care, în datele lor profund transfigurate artistic, devin ficţiuni alternative cu sensuri existenţiale grave.”

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com