Galeria de Arta

arta pentru tine

  13.06.2013

She - A Factory

Joi, 13 iunie 2013, se deschide la Institutul Cultural Român de la Stockholm expoziţia de artă contemporană “She – A Factory”, concepută de curatorul britanic Benjamin Fallon. Expoziţia este o colaborare între ICR Stockholm şi programul CuratorLab din cadrul Konstfack University College of Arts, Crafts and Design din Stockholm.

Expoziţia “She – A Factory” aduce laolaltă lucrările a patru artişti şi colective artistice internaționale – Biroul de Cercetări Melodramatice din România, Marika Troili din Suedia, Auto Italia South East, Torsten Lauschmann şi John Russell din Marea Britanie. Lucrările expuse au în comun interesul pentru analizarea anxietăţii generate de presiunea continuă de a presta, determinată de disiparea granițelor dintre muncă şi viaţa privată.

Odată cu intrarea lumii occidentale în era post-industrială, modelul fordist de producţie a fost fie externalizat către cel mai ieftin ofertant, fie înlocuit de maşini. Prin urmare, procesele prin care se creează produsele şi valoarea comercială s-au transformat şi ele, munca a devenit din ce în ce mai abstractizată, iar angajatul se vede nevoit să-şi vândă propria interioritate. Această schimbare co-există şi este legată de dezvoltarea unui număr de tehnologii, cum ar fi World Wide Web-ul, care implică ideea de conexiune constantă. Aceste tehnologii s-au răspândit rapid, migrând de la locul de muncă, acasă, în buzunarele noastre, iar acum chiar în câmpul vizual. Procesul a dus însă la un val de epuizare. Psihicul uman este întins la maxim sub presiunea continuă de a rămâne vizibil, generată de factori precum utilizarea butonului „Like”.

Acest eveniment face parte din proiectul curatorial “You Are Just in the Middle of the Beginning”, în care Benjamin Fallon explorează temporalitatea momentului prezent, oferind o atenţie specială relaţiei dintre tehnologie şi politică, precum şi felului în care acestea influenţează percepţia noastră asupra timpului.

Biroul de Cercetări Melodramatice este o instituţie înfiinţată în 2009 de artistele Irina Gheorghe şi Alina Popa, care se defineşte prin interesul pentru realităţile sociale şi politice. Biroul a contribuit la mai multe proiecte colective, precum “ArtLeaks”, “Candidatura la preşedinţie” şi “Bezna zine”. Irina Gheorghe şi Alina Popa au studiat pictura şi fotografia la Universitatea de Arte din Bucureşti, având expoziţii, intervenţii, performance-uri şi seminarii la Bucureşti, Sibiu, Zurich, Viena, Berlin, Bari, Brno, Chişinău etc.

Auto Italia South East este o organizaţie condusă de artişti, fondată în 2007 de Kate Cooper, Amanda Dennis şi Richard John Jones. Organizaţia comisionează şi produce lucrări noi, în colaborare cu un număr tot mai mare de artişti, oferind un cadru pentru dezvoltarea unor abordări noi în practica expoziţională. Totodată organizaţia dispune de propriul spaţiu de expoziţie în Londra.

John Russell se foloseşte de programe de editare 3D pentru a realiza fotografii şi lucrări video de dimensiuni mari, încărcate cu imagini în culori vii, halucinante. Dintre expoziţiile sale recente menţionăm: “Angel of History / I can see for miles”, Focal Point Gallery, Southend; “A Dying Artist”, ICA London; “The Dark Monarch”, Tate, St Ives. John Russell locuieşte şi lucrează la Londra.

Torsten Lauschmann este artist de origine germană stabilit la Glasgow. A expus printre altele la Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh; Art Basel Miami Beach, Miami; ICA, Londra şi Arnolfini, Bristol. A fost recompensat şi nominalizat la mai multe premii artistice din Marea Britanie. Dintre expoziţiile recente numim: “Startle Reaction”, Dundee Contemporary Arts; “Alice in Wonderland”, Tate Liverpool şi itinerată; “The Darker Ages”, Mary Mary, Glasgow.

Marika Troili locuieşte şi lucrează la Stockholm. A absolvit programul masteral al Royal Institute of Fine Arts, Stockholm în 2012. În lucrările sale, Troili scoate la lumină absurditatea “realităţii” şi a cotidianului, precum şi dimensiunea politică a ceea ce pare a fi apolitic. De exemplu, în ultimii doi ani a urmărit şi a interpretat critic în lucrările sale restructurarea Serviciilor Poştale Suedeze. Dintre expoziţiile recente menţionăm: “Taking Time”, Akademija Gallery, Vilnius; “Cosmotopia”, Batiment d’art Contemporain BAC, Geneva.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com