Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.09.2008

Revelaţiile unei sinteze în 3 expoziţii

Pictorul şi sculptorul Gheorghe Iacob a inaugurat luni, 1 septembrie 2008, la Sala Dalles, o retrospectivă a întregii sale activităţi artistice derulate pe parcursul unei vieţi de creaţie de peste 60 de ani.

Gheorghe Iacob

Retrospectiva adună la un loc peste 1.000 de lucrări, expuse pe parcursul a 3 evenimente:

• “Autenticitate şi transfigurare”, pictură şi sculptură, Sala Dalles (1-28 septembrie 2008)
• “La subsuoara norilor”, pictură şi acuarelă, Palatul Mogoşoaia (7 septembrie - 7 octombrie 2008)
• “Treapta forului public”, sculptură şi spaţii ambientale în mozaic, Galeria Dialog, Primaria sectorului 2, Bucur Obor (6 octombrie- 9 noiembrie 2008)

Dan Haulică, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, a spus: “În trilogia de expoziţii la care ne convoacă Gheorghe Iacob tresare un ritm inedit, de evenimente creatoare, grupându-se spornic şi tenace, cu o pregnanţă explozivă. Într-un interval de câteva săptămâni, înscriu, pe orbitele vieţii noastre artistice, cadenţe ce se reclamă parcă, insolit, de la calendarul vaselor spaţiale - o amplă experienţă ternară, autonom complexă, programată să se declanşeze în doi timpi”.

Gheorghe Iacob s-a născut la 5 septembrie 1925, în judeţul Buzău. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” în perioada 1946- 1953, cu specializarile pictură şi sculptură. Începând cu 1948, Gheorghe Iacob participă la majoritatea Bienalelor de Pictură şi Sculptură, a Saloanelor Municipale şi la alte manifestări artistice, printre care se remarcă Expoziţia “Six jeunes peintres Roumains”, din cadrul Galeriei Lambert din Paris, în anul 1968:

“Gheorge Iacob ajunge la o sinteză strălucitoare a geometriei şi a culorii. El a ştiut să păstreze bogatele armonii ale unei tradiţii româneşti care s-a rostit în covor şi în tesaturi, în costum şi în icoane pe sticlă, în toate obiectele ieşite dintr-un artizanat ţărănesc care, fără îndoială, e unul din cele mai minunate din Europa. Această culoare vibrantă, Iacob a pus-o în serviciul unui proiect intelectual asemenea aceluia care i-a animat odionioară pe artiştii constructivişti şi care se poate rezuma ca un spectacol al lumii ordonat după canoanele geometriei. Însă arce, triunghiuri, linii drepte sau frânte sunt purtate de un suflu care le da un dinamism straniu. Formele se mişcă sub privire şi caută parca a se logodi cu fervoarea fauve a culorii care le străbate.”
(L’Arche 28.XI 1968, Paris, Franţa)

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com