Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.09.2012

Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei

Pe 13 septembrie 2012, în ajunul Zilei Crucii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român deschide pentru public o expoziţie-document dedicată operei lui Picu Procopie Pătruţ (1818-1872), adevărată „epopee în imagini”, unică în tezaurul artei româneşti, creată în orizontul unui sat tradiţional transilvănean (Săliştea Sibiului) în singurătatea unei vieţi trăite în credinţă, izolare şi simplitate. La vernisaj are loc un concert de muzică religioasă susţinut de corul de cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu. Expoziţia poate fi vizitată la Sala Oaspeţi până pe 2 decembrie 2012, între orele 10:00 şi 18:00 (luni este închis).

Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei

Expoziţia marchează principalele etape ale vieţii şi creaţiei lui Picu Pătruţ, începând de la vârsta de 19 ani, când a compus prima carte şi a desenat primele miniaturi, continuând cu anii 1848-1852, când funcţiona ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar şi la şcoala din Sălişte, precum şi etapa 1862-1872 când, „avea să fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Vâlcea), fără a se călugări.

Numit „călugărul-ţăran”, „artistul-ţăran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Pătruţ a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură şi o mare putere de înţelegere a culorilor. Mărturie stau cele câteva zeci de manuscrise lăsate istoriei.

Înviarea morţilor

Muzeul deţine 21 dintre acestea precum şi tiparul literelor iniţiale lucrate de el manual, din lemn. Încă opt manuscrise împrumutate Muzeului de Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române şi Mănăstirea Stavreopoleos se vor adăuga, pe durata expoziţiei, celor aparţinând Muzeului.

Manuscrisele, dar şi celelalte categorii de obiecte ţărăneşti din zonă incluse în expoziţie (costume, mobilier popular, ceramică, izvoade, icoane pe lemn sau sticlă şi ţesături) vor contribui la sugerarea cadrului de viaţă în satul transilvănean al secolului al XIX-lea, în care a trăit şi a creat Picu Pătruţ şi care a corespuns perioadei de mare efervescenţă naţională a românilor din Transilvania.

Maica Domnului

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com