Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.06.2009

Pictorul Romeo Niram - singurul străin din Garda Regală a Spaniei

Artistul plastic român Romeo Niram a fost invitat să facă parte din Garda Regală a Spaniei (Reales Tercios), fiind primit cu gradul de locotenent. Colonelul Miguel Angel Galan Segovia a văzut, întâmplător, picturile sale şi a rămas impresionat, prezentându-l pe pictor superiorilor săi. La propunerea Generalului Manuel Fuentes Cabrera - Preşedintele Gărzii Regale, Romeo Niram a realizat o pictură pentru Prinţii de Asturia, Felipe şi Letizia, care îşi aniversează luna aceasta 5 ani de la căsătorie. Artistul român a înmânat Prinţilor tabloul, pe data de 27 mai, în cadrul unei ceremonii private.

Romeo Niram

Acesta este primul tablou realizat de Romeo Niram pentru Casa Regală, urmând să ofere, la propunerea Gărzii Regale, o altă pictură Regelui Spaniei Juan Carlos I.

Reales Tercios este un corp de elită, cu o îndelungată tradiţie, fiind fundat în sec. al XVI-lea, şi aparţine de Ministerul de Interne. Romeo Niram este primul străin care a fost acceptat ca membru, din istoria acestei Instituţii.

Tabloul realizat pentru Prinţi este un ulei pe pânză de dimensiuni mari, iar rama, de aproape 3 metri, a fost realizată de un alt artist român din Spania, Bogdan Ater, şi reprezintă “Poarta Sărutului” de Constantin Brâncuşi.

Denumit “Poarta Sărutului din Asturia”, tabloul este un portret al cuplului princiar, în care pictorul şi-a continuat seria de manifestări artistice legate de admiraţia sa pentru opera lui Brâncuşi.

Criticul de artă Prof. Dr. Begona Fernández Cabaleiro vede în această pictură o “expresie a îmbinării celor două culturi, cea românească şi cea spaniolă”, artistul folosind şi elemente din opera lui Salvador Dali. Prinţul Felipe este înfăţişat purtând uniformă de Comandat al Forţelor Armate şi ţinând în mână Crucea Asturiei, iar Prinţesa Letizia apare ca o Madonă daliniană. Cei doi sunt încadraţi de o construcţie arhitectonică ce sugerează Poarta Sărutului, însă reprezentată în maniera lui Salvador Dali. Din compoziţie mai fac parte şi elemente pictorice proprii lui Leonardo Da Vinci, criticul de artă subliniind prezenţa acestor trei mari repere din arta universală: Brâncuşi, Da Vinci şi Dali. “Avem de-a face cu o operă de artă de o mare îndrăzneală, nu este deloc uşor să îmbini pictura Renaşterii cu cea suprarealistă şi cu sculptura, dar chiar în acest gest de extravaganţă artistică stă originalitatea şi stilul, deja inconfundabil, al lui Romeo Niram, care îşi dovedeşte încă o dată atât admiraţia pentru compatriotul Brâncuşi, cât şi calităţile de mare portretist. Din această aparent nevinovată joacă printre mai-marii lumii artei se naşte pe pânza lui Niram o operă de artă spaniolă, românească şi universală.”

Romeo Niram şi Colonelul Miguel Angel Galan Segovia

Romeo Niram şi Colonelul Miguel Angel Galan Segovia

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com