Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.04.2009

Păpuşa din iarbă

Consiliul Judeţean Cluj şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat marţi, 28 aprilie 2009, în Sălile „Atelier” ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, vernisajul expoziţiei „Păpuşa din iarbă” a artistului Cornel Vana, în cadrul căruia s-a lansat şi un volum de versuri, care cuprinde ultimele creaţii literare ale artistului.

În cadrul unei bogate activităţi artistice, expoziţiile de la galeria „Paul Sima” (Cluj, 1997, Casa Universitarilor), de la „Galeria U.A.P.” (Alba-Iulia, 2001), de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2007), de la Salle de Beffroi (Franţa, 1990) sau de la Denver – Colorado (2003) se numără printre cele mai însemnate manifestări artistice din creaţia lui Cornel Vana. Trecând de la provocările artistice ale pânzei la provocările artistice ale basoreliefului, Cornel Vana a realizat într-o manieră personală lucrări trimiţând la figurile unor personalităţi istorice (Horea), culturale (poetul Paul Gon) sau ştiinţifice (matematicianul Marian Ţarină).

Dan Breaz, muzeograf şi curatorul expoziţiei, spune: “Atunci când a abordat tematicile universului rural sau provocările expresivităţii plastice ale ciclului „Regele nebun”, Cornel Vana a purtat un dialog creativ ambiţios cu artişti de prestigiu ai picturii româneşti, cum sunt Nicolae Grigorescu sau Corneliu Baba. Surprinzând tensiuni existenţiale specifice curentului expresionist, artistul Cornel Vana revalorizează în cheie personală atât ciclul patimilor lui Cristos, cât şi problematica spiritului religios în contemporaneitate. Expoziţia „Păpuşa din iarbă” păstrează datele unei transfigurări artistice sintetice, marcată de spontaneitatea schiţei, manifestând, însă, în lucrările sale mai recente, un tot mai evident interes pentru surprinderea realistă a peisajelor naturale sau citadine.
În cadrul acestor diverse preocupări artistice, creaţia de maturitate prezentă în această expoziţie încorporează, într-un demers artistic unitar, atât o viziune grav-interogativă, cât şi o viziune vitalist-solară. Expoziţia „Păpuşa din iarbă” îşi propune să surprindă tocmai această viziune vitalist-solară, exprimată atât de coerent în seria „peisajelor transilvane” sau în naturile moarte, care sunt completate în actuala expoziţie cu peisajele sale cele mai recente, realizate în Grecia, la Leptokaria. Atât în aceste din urmă lucrări, cât şi în „peisajele transilvane”, regăsim plăcerea artistului de a se opri cu un interes crescut asupra datelor realităţii obiective. Conceptul curatorial păpuşa din iarbă, accentuând asupra expresiei artistice a spectacolului naturii, îşi propune să organizeze o tematică mai cuprinzătoare în jurul aceleiaşi idei de recuperare a unei identităţi vitalist-solare.”

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com