Galeria de Arta

arta pentru tine

  9.06.2010

P_Art 1

Miercuri, 9 iunie 2010, de la ora 20:00, la Estudio R din Bucureşti (strada Pandele Ţăruşanu nr. 4 bis, vechea locaţie a Galeriei Andreiana Mihail) are loc vernisajul expoziţiei “P_Art 1″ de Radu Runcanu.

P_Art 1

Criticul de artă Horea Avram, curatorul expoziţiei, spune: “Aş zice din capul locului că Radu Runcanu este un artist adecvat. Adecvat, adică, atât acelor aspecte ale artei care ţin de iscusinţă şi viziune, de talent şi de invenţiune, cât şi discursului contextualizat, bine racordat la imediatul social sau personal. Ce pictează RR? (căci RR mai ales pictează). Tricouri, secvenţe de televiziune, simboluri politice sau animale de casă. O colecţie de aparent derizorii fragmente cotidiene, dar care, se va vedea, nu se rezumă la a fi icon-uri banale ale vieţuirii zilnice, transpuse pop-artisticeşte pe pânză. Chestia-i mult mai subtilă…
Folosite dibaci ca elemente de semnificare şi alegorizare, tricoul, ciocanul, secvenţele TV sau câinele se erijează în simboluri, în vehicole ale comentariului social, cultural (şi) zeflemitor, totul într-o haină vizuală ce-si găseşte temeiuri, culori şi forme în acea zonă a picturalului contemporan situat abil între abstract şi figurativ: abordări libere, pe alocuri gestuale, geometrii discrete şi culori ce se desfăşoară in tuşe expresive. Spun „abil”, căci aspectul de palimpsest al lucrărilor, cu mai multe registre de citire, unde non-reprezentaţionalulşi figurativul se împletesc conspirativ, complică lucrurile văzute prima vista. Complicaţii, însă, fără exigenţe hermeneutice—nu-i cazul!—dar cu referinţe deştepte ce pedalează intelectual între registrul personal, cel social sau larg-cultural. Ironia, desigur, joacă un rol esențial, de la titluri la imagini, zeflemeaua benignă și citatul ingenios construind si colorand suculent materia si mesajul expresiei picturale.”

Radu Runcanu (născut în 1976) este artist plastic. Mediile predilecte de exprimare artistică sunt pictura, sculptura și arta video. După absolvirea Universităţii Naţionale de Arte (1999), a realizat scenografie de teatru la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Mic din Bucureşti şi compania de teatru SANTART din Santiago de Compostela. Este producător video independent din 2001. Lucrările lui au fost expuse la Cluj-Napoca, București, Trento şi Houston.

Horea Avram (născut în 1969) este critic de artă şi curator independent din 1996. Curator pentru Bienala de la Veneţia in 1999. În prezent este doctorand în istoria artei şi comunicare la McGill University, în Montreal, Canada. Cercetează şi scrie despre noile media, Realitatea augmentată, instalaţie, problema reprezentării, estetica spaţiului şi toate legăturile dintre acestea.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com