Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.02.2009

Nomos/Trupul

Vineri, 13 februarie 2009, Christian Paraschiv inaugurează la Institutul Cultural Român din Paris expoziția “Nomos/Trupul”. Expoziția este deschisă până la 20 martie.

Nomos

Stabilit la Paris din 1986, după ce operele sale au fost puse la index de regimul comunist, Christian Paraschiv este unul dintre vârfurile de lance ale generației ‘80 în arta vizuală românească - generația postmodernismului și a contestării, dar și a experimentelor de tot felul.

Cristian Paraschiv s-a ilustrat pe plan internațional în domeniile bio-art și body-art. El își fixează drept obiect artistic propriul trup, pe care îl fotografiază, fotocopiază și disecă simbolic, pielea sau organul călătorind dinspre anatomie spre artă.

Expoziția de la Institutul Cultural Român din Paris cuprinde peste 20 de lucrări: desene, picturi, performanțe video. Ea va fi însoțită de prezentarea unui catalog al artistului și dublată de o expoziție concomitentă la galeria A l’enseigne des Oudin din Paris care îl reprezintă.

Nomos este un termen grecesc. În accepția clasică nomos, «cultura», este contrapus lui physis, «natura», de la Aristotel și presocratici încoace. Nomos are însă și o semnificație mai precisă, izvorâtă din filosofia lui Hayek: în opoziție cu thesis, legea dată de legislator, nomos este dreptul cutumiar, preexistent legii. Corpul este până la urmă o măsură, o lege, o limită față de care se joacă în eternitate libertatea noastră. Pentru Christian Paraschiv, trupul este nomos, unitatea cu care se măsoară realitatea.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com