Galeria de Arta

arta pentru tine

  11.06.2009

Noaptea Albă a Galeriilor 2009

În noaptea de 12 spre 13 iunie, douăzeci şi opt de galerii, ateliere, centre de artă contemporană sau spaţii alternative vor fi deschise publicului larg începând cu ora 19:00 până dimineaţa la ora patru. Noaptea Albă a Galeriilor 2009 reuneşte un număr record de spaţii participante din Bucureşti, dublu faţă de ediţia precedentă. Peste optzeci de artişti expun sau performează în timpul acestui adevărat maraton de artă/cultură contemporană, de la formule consacrate până la cele mai neconvenţionale reprezentări. Expoziţii de desen sau pictură, instalaţii, artă video, expoziţii foto, lansarea unei arhive digitale, concerte, proiecţii de filme, performance-uri, jocuri în aer liber şi alte animaţii culturale sunt puse la cale special pentru noaptea de 12 spre 13 iunie.

Ca şi anul trecut, organizatorii au conceput şi un parcurs cu bicicleta pentru cei interesaţi. Arta contemporană se va vedea peste tot: în clădiri - monumente de arhitectură (The Art Society), în clădiri care au fost salvate de la distrugere (The Ark), în spaţii cu un trecut recent marcat de perioada comunistă (Pavilion Unicredit), dar şi din spaţii absolut neconvenţionale, cum sunt garajul transformat în galerie de artă (ParadisGaraj), sufrageria unui bloc (Galeria 29) sau subsolul central al unui fost magazin (Atelier în Tranziţie). Ceea ce mai aduce nou ediţia din acest an a Nopţii Albe a Galeriilor este extinderea ariei de acţiune în spatiul urban, prin asocierea dintre Noaptea Albă a Galeriilor şi un alt eveniment cultural cunoscut, proiectul –manifest “Street Delivery”.

“Ca artist am nevoie de conectare permanentă la audienţa căreia mă adresez. Noaptea Galeriilor este unul din cele mai importante momente în care se manifestă acest parteneriat între cei aflaţi de-o parte şi cealaltă a unei lucrări. Evenimentul este unul obligatoriu pentru cei ce vor să ia contact cu arta contemporană românească. Este singura Noapte care coagulează întreaga mişcare vizibilă în arta contemporană - de la cei mai noi şi experimentali până la cei ale căror lucrări se află în galerii celebre”, a declarat Claudiu Cobilanschi, artist vizual şi expozant la NAG 2009.

Printre galeriile participante la eveniment se numără şi Galeria Mora, care, începând cu orele 21:00 şi până la două dimineaţa, prezintă lucrările a doi tineri artişti: o ilustratoare britanică, Jhinuk Sarkar, şi un artist audio-video român, George Ionescu. Lucrările lor, deşi create cu mijloace şi tehnici artistice diferite, în contexte şi pe baza unor experienţe diferite, păstrează o latură comună foarte importantă: ambele vorbesc despre poveştile sau istoriile altora, accentuând impresiile, perspectivele şi expresiile personale legate de acestea.

“Cuvintele poartă tradiţii, proverbe şi mituri. Toate poartă un mesaj, o poveste, o experienţă şi evocă un sentiment, o amintire, o imagine”, spune Jhinuk Sarkar. “Myths between the lines” etalează jurnalul de călătorie al artistei - ilustraţii ale unei călătorii printre istorii, tradiţii, obiceiuri, poveşti şi întâlniri personale. Această unică transformare vizuală a experienţelor sale ia forma unor creaturi variate, construite cu hârtie, cerneală, creion şi lumină. Animalele se îmbină, gândurile se combină, cuvintele se răsucesc înăuntrul şi înafara fiecăruia. Aceste emoţii şi amintiri lasă umbre, creează lumini şi revelează imagini care invită privitorii să recreeze propriile fraze, propriile poveşti în interiorul lucrărilor. Lucrările lui Jhinuk se adresează celor care savurează detaliile într-o istorie la fel de mult pe cât apreciază şi imaginea completă.

George Ionescu propune o noapte de film experimental. El spune o poveste pe baza uneia deja narate de către Lars Von Trier and Jorgen Leth, în 2003, într-un documentar (”The five Obstructions” sau “De Fem benspand”) care includea secţiuni ale filmului experimental “The Perfect Human”, realizat de cei doi în 1967. Lars von Trier a trasat un set de 5 constrângeri pentru Jorgen Leth, pe baza acestora urmând ca acesta din urmă să creeze 5 remake-uri ale “The Perfect Human”. Ceea ce descoperă George Ionescu prin repunerea în întrebare a libertăţii de creaţie, la care se şi referă prin acest proiect, este că limitele hrănesc creativitatea. Prin video-urile sale, reinterpretări, repovestiri ale documentarului danez, George încearcă să ilustreze faptul că libertatea adevărată, absolută (într-o perspectivă similară cu cea a lui Lars Von Trier), este posibilă doar în măsura în care nu există constrângeri. Dacă
ideea unui lucru este, de exemplu, sa fie rău, nefolositor, neplăcut etc, maximul său va fi atins atunci când acesta va fi făcut rău, nefolositor, neplăcut etc. George îşi trasează propriul set de reguli, de constrângeri care transcend în necesităţi pentru creaţiile sale, părţi ale lucrului ce trebuie să devină, în căutarea unei libertăţi absolute. Un set de 5 constrângeri diferite, de această dată: “The five things that should be”.

Loading Open LAB proiectează dintr-un apartament de bloc în cartierul Balta Albă (Bdul. Nicolae Grigorescu 49, Bl. E1 , Etaj 8), vineri 12 iunie, începând cu ora 21.00, “Betoane şi Eroi” - un work în progress care cercetează spaţiul cotidian şi transformările acestuia pe fondul uniformizării globale. Sub efectul globalizării, spaţiul contemporan estic îşi modifică permanent forma şi conţinutul după şablonul vestic, uzitând de clişee sociale, politice, culturale. În acelaşi timp, împrumutul unui stil de viaţă standard, al consumismului, creează hibrizi care duc la pierderea identităţii unei regiuni geografice. Natura devine un detaliu în schema arhitecturii spaţiului urban. Industrializarea agresivă şi consumismul sufocă spaţiul public cu megacontrucţii. Omul actual se recreează în mall-uri şi megaspaţii comerciale, trăieşte iluzoriu într-un spaţiu artificial, ghidat de mirajul reclamelor. Eroii contemporani sunt simboluri ale cursului societăţii actuale , embleme ale metamorfozei spaţiului estic încărcat de istorie şi de eroi conjuncturali care reflectă starea de fapt actuală, incertă şi contrastantă a valorilor ce ne reprezintă. Spaţiul în care trăim sau ne consumăm existenţa se transformă încet şi subtil într-o lume fantastică. Etapele evoluţiei umanităţii în genere sau a unei societăţi sunt stocate în memoria colectivă şi reactualizate de către indivizi. După un comunism acerb, tranziţia creează o specie nouă (sic) fără coordonate. Când eram mici ne plăceau şi ne incitau SF-urile cu toată scenografia lor. Astăzi, lumea virtuală/reală în care ne “jucăm” ne apropie şi ne aseamănă cu cosmonauţii. Trăim S.F. într-un spaţiu în tranziţie destul de extraterestru. Începe numărătoarea inversă…

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) şi Ministerul Culturii. Programul complet, precum şi o hartă a traseului cultural propus, pot fi consultate on-line pe www.noapteagaleriilor.ro

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Pentru a continua in spiritul creativitatii am si eu o invitatie catre cei care au pasiuni, hobbyuri si alte obsesii si care lucreaza in Marcom.
    GalerIAA - un proiect cultural initiat de IAA Young Professionals si adresat tinerilor talentati si creativi, care privesc arta ca pe cea mai importanta forma de comunicare.
    Se asteapta, picturi, desene, sculpturi, printuri, plastilina, origami etc, orice mijloc prin care sa arati maiestria cu care iti umpli timpul liber. Cele mai graitoare lucrari vor fi expuse atat la sediul IAA timp de o luna de zile, cat si online…

    Comentariu de Liliana | 15.06.2009

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com