Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.04.2012

Nina Batalli (1913-1993). O pictoriţă între România şi Italia

Miercuri, 2 mai 2012, începând cu ora 18:00, are loc în Sala de Conferinţe a Accademia di Romania prezentarea catalogului de artă “Nina Batalli (1913-1993). Una pittrice tra Romania e Italia” (”Nina Batalli (1913-1993). O pictoriţă între România şi Italia”). Autoarea acestei noutăţi editoriale este Claudia Zaccagnini, introducerea fiind semnată de prof. Gheorghe Carageani. Catalogul a fost publicat recent de către prestigioasa editură Pacini (Pisa), cu suportul financiar al Institutului Cultural Român de la Bucureşti.

În cadrul prezentării vor lua cuvântul prof. Gheorghe Carageani, prof. Dario Evola (Accademia di Belle Arti, Roma), Claudia Zaccagnini (critic de artă), Patrizia Pacini (Pacini Editore).

“Originala personalitate artistică a Ninei Batalli (Snagov-Bucureşti 1913 - Roma 1993) e pusă în evidenţă prin acest aprofundat studiu critic în care, printr-un bogat aparat iconografic, e analizată opera artistei începând de la formarea sa iniţială în România, în cadrul Academiei de Belle–Arte din Bucureşti până la fuga în Italia, ţară în care se stabileşte definitiv în 1948. Eclectismul ce caracterizează pictura Ninei Batalli, ulterior enfatizat de contactul cu mediile artistice italiene, se împleteşte cu personalitatea sa culturală. Casa ei din Roma a fost un important loc de întâlnire şi de schimburi între intelectualii italieni şi români din exil, plecaţi din ţară din motive politice. Artei Ninei Batalli i-au fost aduse numeroase omagii, primind recunoaşteri atât în Italia, cât şi în străinătate în mod deosebit pentru sensibilitatea-i acută în a citi peisajele în lumina unor delicate şi intense note emotive.” (fragment preluat din catalogul “Nina Batalli (1913-1993). Una pittrice tra Romania e Italia”)

Istoric şi critic de artă, Claudia Zaccagnini a studiat Istoria Artei Medievale la Univ. “La Sapienza” din Roma, după care s-a perfecţionat în cadrul Şcolii de Specializare în Istoria Artei medievale şi Moderne a aceleiaşi Universităţi. A predat Istoria muzeelor la Univ. din Siena şi este membru al Centrului de Studii ale Antichităţii al aceleiaşi Universităţi. Claudia Zaccagnini este autoare a numeroase articole ştiinţifice privind pictura medievală, Muzeografia, pictura sec. XIX la Roma şi arta contemporană.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com