Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.02.2010

Natura arhitectura

Miercuri, 17 februarie 2010, de la ora 19:00, are loc în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma inaugurarea expoziţiei “Natura arhitectura” a artiştilor Jana şi Gheorghe Andreescu de la Muzeul de Artă din Galaţi.

La o primă abordare relaţia dintre aceşti doi termeni - natură şi arhitectură - pare antagonică: ”natura” poate să desemneze o zonă a supremei libertăţi şi a imprevizibilului misterios, atrăgător dar şi declanşator de catastrofe adesea fatale omului. “Arhitectura” este, dimpotrivă, o creaţie a minţii şi a priceperii omeneşti, presupunând ordine, geometrie, rigoare … liniştire. Arhitectura poate deveni, aşadar, opusul naturii ce poate fi îmblânzită de proiectele umane, dar scapă mereu tendinţei ordonatoare a omului.

Artista Jana Andrescu denotă în cuvintele criticului de artă Mariana Cocoş (Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi) “acea tendinţă conştient cultivată de a descoperi ´faţa ascunsă a lucrurilor´”, de a o dezvălui prin gest şi culoare faţa luminoasă a lucrurilor în tensiunea lor vitală. “Tehnica de o mare virtuozitate cultivată de Jana Andreescu transmite astfel concomitent senzaţia de energie şi sensibilitate prin fluiditatea şi transparenţele care alcătuiesc spaţiul compoziţional” (Mariana Cocoş).

Artistul Gheorghe Andreescu împleteşte subtil preocupările sale pentru lucrări de artă monumentală, grafică publicitară, scenografie, restaurare, medalioane şi plăci omagiale, muzeografie în picturi în care domină “interesul pentru multisemantismul obiectului pictural” (Mariana Cocoş) ca posibilitate de apropiere de aceeaşi armonie secretă a naturii ca peisaj şi ca reprezentare simbolică. Peisajul pitoresc al mării şi în special al Balcicului îl circumscrie pe acesta din urmă ca loc predilect de întâlnire între frumuseţe naturală şi ”memorie culturală” în ceea ce poate reprezenta pentru artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu o căutare a materialităţii semnificative, a “geometriei secrete” a lumii. Nu antagonism, aşadar, între natură şi arhitectură, ci complementaritatea vitală a întrupării artistice.

Artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu expun în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma o serie de aproximativ 60 de lucrări şi o instalaţie pe această temă. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Mariana Cocoş, de la acelaşi muzeu gălăţean.

Dl. Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, subliniază faptul că acesta este primul muzeu de artă contemporană românească din ţară. Patrimoniul acestuia cuprinde creaţii de artă românească din a doua jumătate a secolului XIX şi din secolul XX (Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu), reprezentanţi ai avangardei româneşti (Victor Brauner, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu) şi lucrări ale artiştilor care formează o punte de legătură între prima şi a doua jumătate a secolului XX (Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Ţuculescu).

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 17 februarie - 27 februarie 2010.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com