Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.10.2013

Moscheea “Carol I” din Constanța - 100 de ani

Cu ocazia aniversării a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Turcia (1878), Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poștale dedicată Moscheei „Carol I” din Constanța, simbol al concordiei între comunități de confesiuni diferite, denumită și „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”. Această emisiune sărbătorește o dublă aniversare: atât cea a relațiilor diplomatice, cât și un secol de la începerea construcției clădirii. Începând cu ziua de joi, 10 octombrie 2013, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

colita

Inclus în lista celor mai frumoase monumente de arhitectură românească, cu influențe arhitectonice maure, noul edificiu a fost construit din inițiativa Regelui României Carol I și a reunit talentul unui mare arhitect, Victor Ștefănescu, și priceperea în construcții a unei somități a științei mondiale, Gogu Constantinescu.

În interiorul moscheei se regăsește, la loc de cinste, covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale, având o suprafață de 144 de metri pătrați. De asemenea, cupola și turnul moscheei poartă la vedere simbolul lumii musulmane, semiluna.

Moscheea „Carol I” a fost inaugurată în data de 31 mai 1913, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, familia regală dăruind acest edificiu musulmanilor din Constanța și nu numai, pentru loialitatea față de statul român.

Emisiunea comună este alcătuită dintr-o marcă poștală cu valoarea nominală de 8,10 lei și un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 6 timbre și colița dantelată (în două variante de prezentare).

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 370 de exemplare și echipat cu colița dantelată a emisiunii, în format special, numerotată cu roșu și un plic prima zi numerotat cu negru și obliterat cu ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 370.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Filatelie
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. […] în circulaţie o emisiune de mărci poștale dedicată …Scris de Lucian Velea (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Publicat pe 10 octombrie 2013 de admin. Lasă […]

    Pingback de Moscheea “Carol I” din Constanța – 100 de ani – Galeria de Arta | 10.10.2013

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com