Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.05.2009

MOnuMENTS

Proiectul MonuMENTS al grupului focAR începe pe 26 mai 2009 cu primul traseu care va documenta monumente aflate pe ruta Constanţa – Bucureşti. Acţiunea începe la ora 10:00 şi se termină la 18:00. În majoritatea cazurilor monumentele de pe parcursul acestui traseu comemorează eroii din cele două războaie mondiale sau diferite personalităţi istorice reprezentative pentru spaţiul românesc. Acţiunea constă în depunerea unui buchet de flori şi respectarea unui MOMENT de reculegere în memoria celor care au realizat MONUMENTELE (sculptori, arhitecţi, comanditari, sponsori, alţi membrii ai comunităţii respective etc).

monuments

Începând în Constanţa, traseul continuă prin Murflatar, Castelu, Cernavodă, Feteşti, Dragoş Vodă, Dor Mărunt, Lehliu, Ştefăneşti, Tamadan, Brăneşti, Pantelimon, punctual final fiind în Bucureşti, în piaţa Valter Mărăcineanu. Documentarea este realizată de Alexandru Bounegru.

Termenul monument provine din limba latină: monere = a aminti, a semnala, a comemora. Defineşte de cele mai multe ori o construcţie sau un complex de construcţii destinat comemorării unei personalităţi importante sau unui eveniment major în viaţa unei comunităţi, ţări etc. Monumentele păstrează şi transmit informaţii istorice şi politice. Monumentele publice au avut dintotdeauna un caracter dual – de a comemora o istorie oficială, adeseori ideologizată, pe de altă parte fiind contestate de grupuri sociale opuse diferitelor curente ideologice. Prin urmare, istoria monumentelor s-a desfăşurat permanent între cele două extreme – acceptare şi evocare pioasă a unui trecut glorios şi contestare. Studierea monumentelor de for public este un demers necesar oriunde, deoarece aceste însemne încremenite oferă numeroase informaţii despre diferite tipare ideologice şi momente istorice.

MOnuMENTS este un proiect artistic, propunând totodată o reflecţie culturală şi socială; MOnuMENTS descompune şi cartografiează harta monumentelor de for public din România în mai multe părţi, propunând totodată un dialog între spaţii rurale şi urbane, între mentalităţi din diferite colţuri ale ţării, între prezent şi trecut. MOnuMENTS prezintă pe de o parte momentul când monumentul respectiv a fost inaugurat, precum şi momentul în care a fost documentat fotografic.

MOnuMENTS a apărut din nevoia de a explora şi asimila istoria proprie prin prismă acestor însemne statice.

MOnuMENTS are şi o latură educativă. Fiecare monument important a generat discuţii aprinse în epoca ridicării sale. Fotografiind monumentele, acestea au fost clasificate în funcţie de epocă, modelaj, zonă. Simbolul care tronează pe soclu defineşte şi perioada, precum şi destinatarul. După Revoluţie, monumentele publice au fost contestate, iar în jurul lor s-au iscat numeroase controverse. De obicei s-a contestat autorul, subiectul şi tehnica de execuţie, de către specialişti. Un monument extrem de controversat a fost şi este încă “Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989” din Piaţa Revoluţiei, Bucureşti.

MOnuMENTS reprezintă un răspuns firesc, organic al artiştilor la aceste mutaţii şi reconfigurări. Rezultatul imediat îl reprezintă documentarea diversităţii ca mixtură între dezvoltarea urbană şi cea rurală, între gesturi culturale şi gesturi individuale sau colective.

Pentru mai multe informaţii puteţi scrie prin e-mail la ar_foc@yahoo.com

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. super tare…..
    abia astept sa vad ce vor face…
    ii stiu din alte proiecte sociale gen Red Spot, Cabina Telefonica, Urban Traces, Sus in bloc i’o casa….tare. Am observat au mai initiat un alt proiect numit ordinea de zi.
    Astia sunt chiar tari
    felicitari

    Comentariu de matei | 23.05.2009

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com