Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.11.2011

Lost and Found / Siberia – the place to hide away

Joi, 24 noiembrie 2011, de la ora 19:30, are loc la ANAID Art Gallery un dublu vernisaj. Pe de o parte este expoziţia „Lost and Found”, care poate fi vizionată până pe 31 ianuarie 2012, în cadrul căreia participă artiştii: Aitch & Saddo, Matei Arnăutu, Blisi, Suzana Dan, Alexandru Potecă, Raluka, Tara (von Neudorf), Mihaela Zvîncă, curator Diana Dochia. Pe de altă parte este expoziţia „Siberia – the place to hide away”, care poate fi vizionată până pe 8 decembrie 2011, curator Alexandra Semenova, cu participarea artiştilor: Alexander Kuptzov, Dinara Hafizova, Tatiana Antonuk, Vasilina Popova, Gleb Pokrov, Roza Mozhayskaya, Alexey Akimov din Krasnoyarsk, Rusia si Marjan Teeuwen din Hertogenbosch, Ţările de Jos.

Lost and Found

Expoziţia „Lost and Found” reprezintă o întrepătrundere de instalaţii gândite şi concepute de cei opt artişti cu scopul de a redescoperi şi re-funcţionaliza obiecte găsite. „Lost and Found” nu este o expoziţie ce jonglează cu noţiunea de ready made şi de re-contextualizare a unor obiecte obişnuite ce devin obiecte de artă în spaţiul sacru al galeriei de tip „white cube”. „Lost and found” este despre obiecte care comunică stări, sentimente, dorinţe, nostalgii. Este despre acel sentiment pe care cu toţii îl avem când în podul bunicii sau într-o cutie uitată descoperim lucruri, obiecte care la un moment dat au reprezentat ceva pentru fiecare dintre noi. Fie că este vorba de o păpuşa, o bijuterie, o piuliţă, o căsuţă, o pernă, o lampă, o statuetă etc.
Cei opt artişti creează opt instalaţii inter-dependente în cadrul expoziţiei.

Aitch & Saddo vor face împreună o instalaţie de mari dimensiuni prin alăturarea, ca într-un joc puzzle, de obiecte mici abstracte de diferite forme şi culori, rezultând din această întrepătrundere un personaj de mari dimensiuni.

Blisi va gândi o instalaţie ce face trimitere la cele trei religii: budistă, hindusă şi creştină.

Suzana Dan va colora peisajul cu o serie de căsuţe pictate ce amintesc de copilăria fericită şi de turtă dulce.

Alexandru Potecă colecţionează obiecte din „epoca de aur” a României pe care le aureşte creând senzaţia unui moment îngheţat în timp.

Raluka îşi auto-fotografiază instalaţiile din obiecte obişnuite şi le printează pe suprafeţe textile în cadrul unui grafism extrem de fin şi de bine controlat. Alături de ea, lămpile lui Matei Arnăutu gândite din reconvertirea de plăcuţe de calculator, cutii poştale vechi sau coşuri de răchită creează grafisme luminoase ce potenţează spaţiul expoziţional.

Tara (von Neudorf) culege din „jungla transilvană” oase de animale, lemne vechi, fiare, piuliţe, pe care le converteşte în sfeşnice, brăţări, mici instalaţii ce descriu o lume apusă şi fără scăpare.

Mihaela Zvîncă utilizează simboluri ce fac trimitere la cărţile de tarot, la personaje de basm şi de legendă folosind tehnica fragmentului şi pe ce a „citaţionismului” postmodern în cadrul unor bijuterii.

Siberia – the place to hide away

Expoziţia „Siberia – the place to hide away” cuprinde o întrepătrundere de fotografii şi video-uri realizate în Siberia, despre Siberia, prezentând totodată practicile artistice contemporane din regiune.

Interesul întregii lumi pentru Siberia este destul de stabil şi de răspândit. Spaţiul siberian ocupă un loc destul de mare pe harta lumii – este posibil să comparăm această zonă cu cea a întregii Uniunii Europene. Siberia este mitologică, greu de descifrat, plină de legende şi un loc al faptelor istorice pline de hazard. Pe de-o parte, miturile despre Siberia sunt binecunoscute: frig de neînchipuit pe tot parcursul anului, urşi pe stradă, beţivi, exilaţi şi condamnaţi din celelalte regiuni ale lumii şi aşa mai departe. Mai degrabă o imagine deprimantă. Pe de altă parte, Siberia este unul dintre locurile din lume ce prezintă caracteristici locale originale diferite de globalismul monoton. Şi este important ca omul contemporan să fie conştient de faptul că există locuri în lume unde poţi trăi după alte reguli şi ordini. Am putea spune că, potrivit unor simboluri eshatologice, Siberia ar putea fi unul dintre acele rare locuri unde te poţi ascunde de catastrofele globale sau de anumite lucruri care sunt în egală măsură deprimante.

Dar aceste lucruri sunt doar mituri. Siberia contemporană s-a integrat în procesul de globalizare destul de bine. Şi dacă vii astăzi într-un mare oraş siberian, vei vedea acelaşi tip de spaţiu urban ca pretutindeni, acelaşi tipuri de magazine de brand cunoscute peste tot in lume etc. De asemenea, vei vedea că arta contemporană se dezvoltă în cadrul aceloraşi tendinţe ca oriunde în alt colţ de lume, deoarece astăzi trăim într-o lume a informaţiei libere.

Expoziţia „Siberia – the place to hide away” prezintă modul contemporan de a investiga ideile siberiene aflate la limita dintre mitologie şi realitate prin utilizarea fotografiei si video-ului.

Cea mai mare parte a expoziţiei constă în fotografii realizate de grupul „Siberian character”. Acest grup este curatoriat de fotograful Alexander Kuptzov şi reuneşte următorii fotografi: Dinara Hafizova, Tatiana Antonuk, Vasilina Popova, Roza Mozhayskaya, Gleb Pokrov. De peste un an, aceşti artişti au încercat să surprindă în fotografiile lor mentalitatea tipica siberiană şi să conecteze această idee cu modurile de abordare ale fotografiei. În această expoziţie veţi putea vedea fosta perioada sovietica în cadrul unei arhive pe care nimeni nu doreşte să o despacheteze, nu acele vederi glamour „Welcom to Siberia”, ci poveşti de familie filosofice, sentimentale şi dureroase etc.

În cadrul expoziţiei vor fi proiectate două video-uri. „Incredible journey of Italian in Siberia”, de Alexey Akimov, va avea ca punct de analiză modul de a depăşi stereotipurile privind Siberia şi „Destroyed house in Krasnoyarsk” de Marjan Teeuwen, ce prezintă experienţa artei contemporane în spaţiul siberian şi constă în fotografiile unei instalaţii sau a unei picturi tridimensionale abstracte într-o casă de lemn.

Expoziţia a fost realizată cu ajutorul Institutului Cultural Român din Bucureşti, România.

Alexandra Semenova este istoric de artă, doctorand şi curator şef al departamentului de artă contemporană al Muzeului de Artă Contemporană din Krasnoyarsk, Siberia, Rusia. Totodată, Alexandra Semenova este cea care coordonează bienala şi proiectele destinate spaţiului public din cadrul acesteia. Alexandra Semenova este câştigătoarea unui stagiu în cadrul programului european EUNIC, de a cerceta timp de două luni de zile mediul artistic românesc. În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie Alexandra Semenova va cunoaşte artişti, va vizita muzee şi galerii intrând în contact atât cu creatori, cât şi cu cei care promovează arta contemporană românească. Întreaga cercetare a Alexandrei Semenova în România a fost susţinută de Institutul Cultural Român din Bucureşti, România prin programul EUNIC.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com