Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.10.2009

Între ochi şi infinit

2009 este Anul Internaţional al Astronomiei, iar săptămâna 4-10 octombrie este, de asemenea, Săptămâna Mondială a Spaţiului. Sub dublul bun augur, librăria Cărtureşti din incinta Iulius Mall, Timişoara, găzduieşte în perioada 5-29 octombrie 2009 expoziţia de fotografie astronomică „Între ochi şi infinit”, semnată Alex Conu şi Cristina Ţinta. Luni seara, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziţiei, o întâlnire cu cei care iau poza de buletin a planetelor, a lunii, a unor stele ce de mult nu mai există. Cum se naşte o fotografie astronomică, ce minunăţii astronomice ce scapă ochiului poate surprinde un aparat foto obişnuit şi multe altele, până la stele şi înapoi, puteţi afla chiar de la autorii expoziţiei. Prezent la eveniment va fi Virgiliu Pop, cercetător la Agenţia Spaţială Română şi codirector pentru educaţie la World Space Week Association.

În ultima vreme, astrofotografia a început să aibă din ce în ce mai multi adepţi în România, mai ales după ce camerele digitale au devenit accesibile oricui. Tocmai pentru a încuraja astrofotografia romanească, expoziţia are, pe lângă Alex Conu şi Cristina Ţinta, doi invitaţi care îşi vor expune fiecare câte o fotografie: Mihai Curtasu, astrofotograf încercat, şi Andrei Zincenco, care debutează în acest domeniu.

Alex şi Cristina sunt pasionaţi de astrofotografie contagioşi. „Am vrea ca în urma expoziţiei cât mai multă lume să conştientizeze că deasupra noastră se află o lume aparte, iar atunci când ies din casă să se uite mai întâi în sus şi să nu-şi păstreze privirea în betonul trotuarului”, spun ei. „Dacă îşi doresc să facă un hobby din astronomie, respectiv astrofotografie le recomand să găsească un club de astronomie. Astronomia nu se face de unul singur, e nevoie de alte persoane cu care s-o împărtăşeşti şi în mijlocul cărora să te dezvolţi”, adaugă Alex.

Cum se naşte o fotografie a cerurilor? Tehnicile sunt, desigur, diferite în funcţie de subiectul fotografiat. „Multă lume îşi imaginează că pentru astrofotografii reuşite e nevoie de un portbagaj de scule. Nu neg asta, acel portbagaj de scule e foarte util când avansăm în astrofotografie, dar se pot face fotografii extrem de spectaculoase folosind doar o camera digitală simplă şi un trepied”, explică Alex. Imaginile astfel obţinute sunt apoi postprocesate în soft-uri specifice de editare a imaginilor astronomice.

Expoziţia „De la ochi la infinit” cuprinde fotografii din domenii variate ale astrofotografiei, de la imagini pe care le poate realiza oricine cu o camera foto obişnuită şi un trepied, dar şi astrofotografie avansată unde e nevoie de instrumente specifice. Veţi găsi fotografii cu nebuloase, comete, meteori, eclipse de Soare şi de Lună, galaxii, dar şi peisaje nocturne.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com